Blog Archive

Powered by Blogger.

Sunday 28 September 2014

Prirodni lijekovi za zatvor

Posted by Unknown  |  No comments

Prirodni lijekovi za zatvor

Opstipacija, lijena crijeva ili zatvor, problem je sa mnogo naziva koji muči mnogo ljudi. Po statistikama otprilike svaka deseta osoba ima probleme sa neredovitim pražnjenjem crijeva. Opstipaciju je bitno izliječiti ne samo zbog boli i živciranja koje proizvodi nego iz razloga što bi se otpadne tvari u tijelu trebale zadržavati što kraće. Srećom postoji mnogo načina za izliječiti zatvor.


Doktori će vam za zatvor najčešće propisati laksative koji jesu učinkoviti a mi ćemo vam prepoučiti nekoliko  alternativnih načina za liječenje konstipacije.

Magnezij

Magnezij je mineral koji opušta cijelo tijelo, od mišića do probavnog trakta. Većina osoba koje probaju magnezij primijetit će mekše i učestalije stolice. Pošto mnoge osobe imaju manjak magnezija u prehrani, suplementacija magnezijevim tabletama će vam biti od dvostruke koristi.

Ako ne želite uzimati tablete zbog skupoće ili bilo kojeg drugog razloga, onda možete povećati unos hrana bogatih magnezijem kao što su: bademi, kikiriki, špinat ili banane. Mineralne vode koje se reklamiraju kao sredstva za „odčepljivanje“ funkcioniraju baš zbog toga što sadrže mnogo magnezija.


Vlakna

Jedan od najčešćih uzroka konstipacije je prehrana puna prerađene hrane koja je siromašna vlaknima. Sendviči, hrenovke, salame, slatkiši, sir, sladoled , grickalice i tjestenina sigurno će zatvoriti vaš stomak. Da biste riješili problem, dodajte svojoj prehrani mnogo svježeg voća i povrća.

Primjeri voća i povrća sa najvećim udjelom vlakana su: jabuke, naranče, mrkva, brokule, kupus, kelj, jagode, borovnica, grožđe, špinat, grah, maline, kruške, šljive. Ne morate čak ni pamtiti ova imena jer bilo koje svježe voće i povrće ima barem 3 puta više vlakana nego tjestenina ili sendvič.
Tekućina Povećan unos tekućine zajedno sa vlaknima iz voća i povrća pojačava učinak vlakana protiv zatvora. Premalen unos tekućine može prouzrokovati zatvor.


Probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crijevima. Iako su poznatije po sprječavanju proljeva, ove bakterije pomažu i kod zatvora.  Zaslužne su za regularnu probavu i istjerivanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Važno je napomenuti da nisu svi probiotici isti. Neki imaju milione, a neki milijarde dobrih bakterija. Probiotici se nalaze u jogurtu.

Sorbitol

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahtjeva lučenje inzulina. U crijevima se prerađuje jako sporo i dospijeva u debelo crijevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica. Koristi se kao zaslađivač u mnogim žvakaćim gumama i drugim proizvodima. Nalazi se prirodno u voću poput jabuka, krušaka, breskvi i šljiva. Ne preporučuje se onima koji imaju iritabilno crijevo.

11:15 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top