Mafini ili istovremeno poznati kao “lava kolači”, su poslastica kojoj sigurno nijedan ljubitelj slatkiša neće odoleti.
Mafini će vam zahvaljujući neodoljivom izgledu i ukusu jednako prijati i ako ste dete, ali i ako ste baka ili deka u poodmaklom dobu svog života.
Zato, kako bi ste uživali u ovoj poslastici i njom ulepšali svoju trpezu, a time i uveselili drage ljude oko nje i sebe, evo recepta koji će vam pomoći da napravite mafine.
Potrebni sastojci:
- 100 grama što kvalitetnije i ukusnije čokolade
- Nekoliko kockica čokolade jednako dobrog ukusa i kvaliteta
- 100 grama maslaca
- 50 grama šećera
- 50 grama brašna
- Tri jajeta
Način pripreme:
Umutiti jaja i šećer u meri koja je gore naznačena. Na šporet staviti jednu veću šerpu u kojoj je voda i u nju staviti jednu manju šerpu, kako bi se u njoj čokolada i maslac topili na pari nastaloj pri ključanju vode iz donje šerpe. Rastopljenu čokoladu i maslac, pomešati sa umućenim jajima i šećerom. Toj masi dodati brašno i sve lepo sjediniti. Masu koju ste dobili na kraju, sjedinjavanjem svih sastojaka, oblikovati u korpice koje su predviđene kao kalupi za mafine. U svaku poslasticu dodati unutar mase po kockicu čokolade.
Složiti korpice u pleh i ubaciti u rernu. Peći 4 minuta na temperaturi od 200 stepeni, a zatim još 4 minuta na temperaturi od 100 stepeni. Izvaditi iz rerne i poslužiti. Na kraju, na mafine možete dodati šlag ili preliv po želji.
Napomena: ova poslastica je poznata i pod pomenutim nazivom “lava kolač”, zbog specifične osobine, da se tokom pečenja, spoljašnjost kolača ispeče, dok se kockica čokolade koja je unutar kolača samo rastopi i kada zagrizete kolač ona se razliva i curi, baš kao lava iz jezgra zemlje.
Monday, 29 September 2014
Mafini (lava kolač)
Posted by Unknown |  No comments
00:39
Share:

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo m...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Radi se o još jednoj super torti: Milka torta sa keksom i orasima. Već znate ko je glavni akter ... Sastojci: za jednu koru 6 ...
-
Sastojci za koru: 200 grama mljevenog keksa 125 grama maslaca 2 kašike soka od višanja Fil: 350 grama nekog od krem namaza, ja kor...
-
Sastojci karamel fil 100 gr. šećera 175 ml. vode 150 gr. mlevenog keksa žuti fil 100 gr. šećera ...
-
TIJESTO (KORE) ZA PITU Često me prijateljice i poznanice pitaju kako se pravi tijesto za pitu, štrudl, burek, zeljanicu, sirnicu ili k...
-
Sastojci RECEPT ZA DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO podloga 125 gr. maslaca ili margarina 200 gr. kondenzovanog mleka ...
0 comments: