Blog Archive

Powered by Blogger.

Tuesday 30 September 2014

Full chocolate- torta

Posted by Unknown  |  No comments

Full chocolate- torta

Potpuno čokoladna, jaka s brdom čokolade i ruma
Sastojci

Biskvit
9 jaja
180 g šećera
160 g maslaca
200 g tamne čokolade
200 g prženih lješnjaka
50 g mljevenog keksa ili mrvica
4 velike žlice tamnog gorkog kakaa
80 ml ruma
2 male žličice praška za pecivo
pola žličice cimeta
pola žličice instant kave
1 žlica vanilija ekstrakta (Ili šećera)
Krema
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g čokolade s puno kakaa(60-70%)
2 velike žlice gorkog kakaa
100 g Nutelle
1/2 vrećice želatine u prahu
2 žlice ruma
Preljev za biskvit
oko 2 dcl mlijeka
3 žlice ruma
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema

Najprije napravimo kremu.

Zagrijte  slatko vrhnje za šlag skoro do vrenja , ali nemojte pustiti da vrije. Razmutite gorki kakao s malo vrhnja da se poveže i umutite u toplo vrhnje. Razlomite čokoladu za kuhanje (moja je imala 54% kakaa) na kockice  i lagano miješajući ,otopite je u vrhnju.


Otopite pola vrećice želatine u prahu s 2 žlice vode , pustite da nabubri 1o-tak minuta , te je onda lagano zagrijte da se otopi i umiješajte u kremu. Pustite da se dobro ohladi.

Kad se  ohladilo i stisnulo, dodajte Nutellu (ili sličan namaz) i rum, sve lagano izmiksajte da se poveže.

Ja obično kremu  napravim uveče , pa tek ujutro , kad se sve dobro ohladi mažem i filam tortu.

Možda nije potrebno uopće dodavati želatinu,  krema je izgledala dosta čvrsta ,ali budući da nema maslaca u njoj – nisam htjela riskirati, pa sam je ipak stavila .

Popržite lješnjake na tavi ili u pećnici, zbog intenzivnijeg okusa. Dok su topli  skinite kožicu trljajući ih između kuhinjske krpe.Sameljite ih , ako ne volite osjetiti grublju teksturu , sameljite ih  2 puta.

Smrvite kekse u prah.

Otopite čokoladu s maslacem u kupelji.

Odvojite žumanjke  i bjelanjke .

Od bjelanjaka s malo soli istucite snijeg.

Žumanjke istucite s šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, kekse, lješnjake , 2 male žličice praška za pecivo, cimeta ,instant kave i rum, te sve dobro izmiješajte.

Kava se dodaje ,jer pojačava okus čokolade.

Na kraju ručno umiješajte bjelanjke pazeći da smjesa ne splasne(nemojte previše energično miješati).

Obložite kalup za torte (28-30 cm)papirom za pečenje . Ulijte smjesu i stavite je lagano peći na 160 ° oko 45 minuta. Ovo ovisi o pećnici,moja je na ventilator i najbolje probajte da li je biskvit pečen probavajući drvenim štapićem na kojem ne smije ostati ništa . Ipak , ne prepecite biskvit- on ostaje dosta sočan i vlažan.Pustite ga da se potpuno ohladi prije rezanja.

Prerežite biskvit  dva puta , da dobijete tri lista , najljepši ostavite za vrh.

Kremu podijelite na tri dijela , ako ćete tortu omazati kremom.

Svaki biskvit natopite preljevom , premažite kremom , poravnajte lopaticom , pritisnite i zatim tortu ukrasite po želji.

Ja sam je namazala kremom izvana i sa strane jer je bilo dovoljno , rubove posula lješnjacima , a gornju površinu “počešljala” špatulicom sa zupcima.

Ukrasila sam gotovim pralinama koje moj sin jako voli! I to je to.

Ima mnogo mogućnosti za ukrašavanje , s šlagom, šlag kremom, čokoladnom glazurom, fondanom  itd.

 (coolinarika.com)

11:26 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top