Pekar Dominique Ansel morao je nedavno zaštiti ime svog kolaca koji su poceli kopirati širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao krajem maja napraviti neku novinu i eksperimentisao sa okusima i oblicima. Tako je nastao cronut.
Šta je cronut?
Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju przenog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.
Sastojci:
Za tijesto vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
- A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna miješajući i miješući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Kada se tijesto rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.
(najboljireceptionline.com)
Saturday 27 September 2014
Cronut – Kolač koji je zaludio svijet!
Posted by Unknown |  No comments
18:34
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Sastojci pripremiti 300 gr. mlevenog plazma keksa, po 4 kašike koristiti za pripremu svake kore, ostatak ide u fil za jednu...
-
Sastojci: Tijesto: 100 g čokolade za kuhanje 3 jaja 4 žlice hladne vode 100 g šećera 1 vrećica vanilin šećera na vrh noža soli 100 g...
-
Sastojci 5 dcl. slatke mlečne pavlake 5 kašika šećera 200 gr. šlaga (prah) 2,5 dcl. mleka 200 gr. kisele punomasne pavlake ...
-
Sastojci KORA: 2 ŠALICE BADEMA 1 ŠALICA ORAHA 10 SUHIH SMOKVI + VODA 4-5 ŽLICA MEDA 2 ŽLICE RASTOPLJ.KOKOSOVOG ULJA 2 VELIKE ...
-
Tijesto: 28 dag brašna 10 dag masti 15 dag šećera 1 jaje 1/2 praška za pecivo 2 žlice mlijeka Krema: 5 dl mlijeka 1 vanilin ...
-
Sastojci: Kora -10 bjelanaca -100 gr mljevenih oraha -100 gr sitno sjeckanih oraha -200 gr secera -4 pune kasike brasna ...
0 comments: