Blog Archive

Powered by Blogger.

Sunday 9 November 2014

PITE: SVE OD KVRGUŠE DO POPRSKUŠE!

Posted by Unknown  |  No comments

BUREK

POTREBNO JE: 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode
ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, malo soli i vode
ZA NADJEV JE POTREBNO: 500 g faširanog mesa, 2 glavixce crvenog luka, 1 kašika pavlake, pola šoljice vode, malo soli i malo bibera. Sve to dobro izmiješati
PRIPREMA TIJESTA: Zakuhajte tijesto, nauljite i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga tijesto podijeliti u 4 jufke pa razvijati tanjom oklagijom, dok jufka ne bude dovoljno tanka. Tako razvijenu jufku razrežite na 3 dijela i pospite je nadjevom. Nakon toga nadjev zamotajte jufkom i slažite u tepsiju.

Burek pecite dok fino ne porumeni, a nakon toga zalijte uprženim puterom.

ŠARENI BUREK

POTREBNO JE JUFKU:
 500 g brašna tip 400 puder, 1 kašika ulja, malo soli, mlaka voda, 
POTREBNO JE ZA BUREK: 500 g faširanog mesa, 500 g isjeckanog krompira na sitne kockice, 2 kašike ulja, maslaca ili rastopljenog masla, 1 glavica crvenog luka, malo bibera, malo soli

Zamijesiti tijesto od 500 g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode, ali paziti da ne bude tvrdo. Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke. 

Nakon toga podijelite tijesto na dva ili više hljepčića (zavisno od radne površine na kojoj se razvija jufka) Najčešće ide na dva ili tri dijela.

Pokrijte tijesto vlažnom salvetom da se ne bi osušilo, i tako ga ostaviti da odstoji jedan satak u toploj prostoriji. Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji.

Nakon što razvijete jufku, obavezno je mastite uljem, rastopljenim maslom ili maslacem (zavisno za šta ste se opredjelili) a zatim posipajte nadjevom (mješavinom za burek). 

NADJEV, ODNOSNO FILE ćete pripremiti tako što ćete izmiješati zajedno faširano meso, sitno isjeckani luk na kockice, malo bibera, malo ulja, malo soli. Tu mješavinu mesa, krompira, luka, soli i bibera redati sa dva kraja radne površine. Nakon toga zarolati oba kraja do sredine jufke, te presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite. Nakon toga počnite praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju.

VAŽNA NAPOMENA: Nemojte zaboraviti pomastiti tepsiju prije slaganja pite. 

Kada je pita složena, pomastiti je i s gornje strane. Tepsiju sa pitom stavite u rernu na temperaturi od 250 stepeni, a onda smanjite na 200 stepeni. Kada mesni fil bude mekan, a pita dobije rumenu boju – to je znak da je šareni burek gotov. 

Kada je pita pečena možete je zaliti sa malo prokuhane vode kojoj smo dodali masnoću i malo soli (za one koji vole mekane pite) ili ne zalijevati, nego samo malo poprskati vodom i ostaviti još pet minuta u rerni (za one koji vole hrskaviju). Oni koji vole dodatke mogu burek premazati kajmakom, pavlakom ili vrhnjem za kuhanje. Ima slučajeva da se pita prelije i rendanim domaćim sirom. 

Uz ovu pitu se mogu služiti jogurt, kefir, kiselo mlijeko, salate.

BUREDŽICI


ZA TIJESTO JE POTREBNO:
 500 g brašna, 3 kašike ulja, 1 jaje, sol, voda 
ZA FIL JE POTREBNO: 500 g faširanog mesa, 2 glavice isjeckanog crvenog luka, sol, biber. ZA PREMAZ ZA ZA JUFKE JE POTREBNO: ulje, maslac i malo masla 
ZA PRELIV JE POTREBNO: 500 ml kiselog mlijeka ili jogurta, 5 – 6 kašika kajmaka ili vrhnja za kuhanje, 3 čehne sitno isjeckanog bijelog luka, sol i malo masla

U vodi zakuhati brašno, sol, ulje i jaje za jufku. Nakon desetak minuta jufku podijeliti na 10 dijelova i od svakog napraviti male jufke. Ponovo ostaviti jufke da odstoje desetak minuta i svaku razviti valjkom (oklagijom) otprilike u veličini malog tanjura. Svaku jufku namazati rastopljenim maslom, maslacem i uljem, pa tako namazane jufke složiti jednu na drugu po pet komada. Kad jufke malo odstoje ponovo ih razviti valjkom (oklagijom) u pravougaoni oblik (5 jufki zajedno) i isjeći ih nožem na kocke odprilike 6x6 cm.

Na svaku kocku u sredinu staviti pripremljeni fil i zatvarati buredžike podižući krajeve prema sredini. Kad završite sa jednom jufkom isto uraditi i sa drugom. Buredžike složiti u tepsiju, pomastiti i peći oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 250 stepeni, ali nakon nakon desetak minuta smanjite rernu na oko 220 stepeni. Kad su buredžici pečeni zalijete ih kiselim mlijekom u koje ste stavili malo kajmaka, soli i bijeli luk. Još malo pomastite preko toga i vratite u rernu 3-4 minute.

PITA SIRNICA

POTREBNO JE ZA JUFKE:
 500 g brašna, voda, malo ulja i malo soli.
ZA NADJEV JE POTREBNO: 500 do 600 g mladog sira, 100 g kajmaka, 2 jajeta, 4 kašike griza, malo soli

Zakuhati dvije male jufke od brašna, soli i malo ulja. Gijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruku. Podijeliti na dva dijela i ostaviti da se "odmori" dvadesetak minuta.
Jufku malo razviti oklagijom, premazati je uljem i poslije par minuta razvući.

Ocijeđeni mladi sir, 100 g kajmaka, 2 jaja, 4 kašike griza pomiješati, fil stavljati sa jedne i druge strane jufke, zarolati, jufku presjeći izmeđju i praviti kolutove jednakog oblika, poredati u tepsiju, pomastiti i peći 30 minuta na 250 stepeni.

Pečenu pitu premazati domaćim kiselim kajmakom ili vrhnjem za kuhanje.

PITA KROMPIRUŠA


POTREBNO JE: 2 kg krompira, 500 g gotovih kora za pitu, 200 g crvenog luka, malo soli, malo bibera, ulje.

Izrendajte krompir, a crveni luk sitno iscjeckajte, te ga u nauljenoj tepsiji dobro izdinstajte. Zatim dodajte izrendani krompir, dobro izmiješajte, posolite i pobiberite. 

Svaku koru za pitu poprskajte uljem, a onda stavljajte red krompira i luka, pa kora i ulje, pa krompir i luk... sve dok ne potrošite kompletnu količinu. Gornju jufku navlažite malo vodom. Pecite u zagrijanoj rerni na temperaturi oko 220 stepeni, a uz pitu možete služiti kajmak ili kiselo mlijeko. 

BRZA BOSANSKA MASLANICA

POTREBNO JE:
 500 gr brašna, 1 šolja ulja, ½ litra mlijeka, šolja kisele pavlakem 2 praška za pecivo, so 

U posudu staviti brašno, izmješati ga sa praškom za pecivo i malo soli. Napraviti udubljenje i toj smjesi i dodati 2-3 kašike ulja. Mlijekom sobne temperature umijesiti tijesto tako da je spremno da se razvije, (to znači da se ne lijepi za ruku i da nije tvrdo). Debelom oklagijom razvaljati deblju jufku i pramazati je sa mješavinom pavlake i ulja. Dva kraja saviti do sredine, a druga dva samo malo da pavlaka ne iscuri. Ugrijati rernu na 250 stepeni Celzijusa i peći 15 minuta. Nakon toga smanjiti temperatuturu, pa još peči dvadesetak minuta.

MASLENICA

POTREBNO JE
: 400 g brašna, 1 kašika kvasca 250 ml mlijeka, sol, 2 kašike ulja, 1 kašika šećera, 100 g maslaca i 3 – 5 kašika kajmaka.

Prvo staviti kvasac sa toplim mlijekom i šećerom da uskvasa. A prosijati brašno, te nakon toga dodati jednu kašikicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umijesiti sa kvascem.

Ako je potrebno, dodajte još malo vode, pa onda tijesto dobro uvaljajte rukama (neka to traje nekoliko minuta, osjetit ćete kada se tijesto prestane lijepiti za ruke). Važno je da ne bude tvrdo. Ostavite tako tijsto da „naraste“ da se se udvostruči. 

Kad je tijseto nadošlo, podijelite ga na tri dijela, i od toga napravite 3 kuglice. Iz tih kuglica ravijate jufku. Razvijati oklagijom jednu po jednu jufku. 

U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i onda premažite svaku jufku. Nakon toga poklopite jufke jednu za drugom, sve do kraja.

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Maslenicu pecite oko 30 minuta dok fino ne porumeni.

KROMPIROV ULJEVAK SA SUHIM MESOM


POTREBNO JE: 1 kg krompira, 200 g brašna, po želji i mogućnostima suhog mesa – pećenice, 1,5 čaša vode, 1 glavica luka 2 do 3 kašike ulja, malo soli, malo bibera, bijeli luk u prahu

Ogulite krompir, operite i isjeckajte na sitnije kockice. Isto tako izrežite na sitnu i pečenicu, pa onda sve to dobro umiješajte. 

Ako je uljevak tanji, to je bolji i ukusniji. Zato bi bilo dobro da ovu mjeru od 1 kg. krompira ulijete u dvije tepsije. Pecite na 250 stepeni Celzijusa, a nakon što se uljevak ispeče, zalijte ga prelivom od uprženog putera i vode. Nakon toga kratko ga vratite u pećnicu da upije preliv.

KLJUKUŠA

POTREBNO JE: 1 jaje, malo soli, voda i brašna po potrebi.
ZA ZALJEV JE POTREBNO: vrhnje, jogurt, puter, bijeli luk

Umutitte brašno, jaje i sol s vodom, pa u pomašćenu tepsiju stavite u rernu da se peče dok ne porumeni. Nakon toga pokriti i ostaviti da malo omekša.

Pripremite zaljev tako što ćete pomiješati jogurt i vrhnje, pa u to dodati isjeckani bijeli luk. Tim zaljevom zalijte ispečenu kljukušu. Kljukuša je još ukusnija ako na sve to premažete vruć puter. 

PITA OD GLJIVA


POTREBNO JE ZA NADJEV: 500 g gljiva, 2 glavice crvenog luka, 2 čehne bijelog luka, 2 kašike ulja, biber, sol, aleva paprika, 100 gr šunke i 100 gr struganog pamezana 
ZA TIJESTO JE POTREBNO: 250 g brašna, 20 g kvasca, 5 kašika ulja i so. 

Očistite gljive i isijecite ih na režnjeve. Izdinstajte na ulju sitno isjeckani crveni i bijeli luk, pa dodajte gljive. Sve zajedno dinstajte desetak minuta. Posoliti, pobiberiti i dodati malo aleve paprike.

Za tijesto treba prvo rastopiti kvasac u mlakoj vodi i preliti ga preko brašna. Zatim posoliti i dodati ulje, pa sve dobro zamijesiti. U okrugli pleh staviti tijesto, preko njega nadjev, pa preko svega presuti sitnu isjeckanu šunku i strugani pamerzan. Peći oko 30 minuta na 200 stepeni.

BIHAĆKA KLJUKUŠA


POTREBNO JE: 1 jaje, ulje, maslac, malo mlijeka, narendani bijeli luk, sir, vrhnje, jogurt. Te po potrebi malo mlake vode i brašna.

Umutiti jedno jaje i dodati brašno, malo soli, mlake vode. Sve izmiješati. Zatim uljem ppremazati tepsiju i zagrijati je, a kad se zagrije sasusti smjesu i peći je.

Kad je kljukuša pečena iskomadati je, a pripremiti preliv sa puterom u koji smo dodali malo mlijeka, narendanog bijelog luka i stavili malo da provrije.

Zaliti kljukušu pripremljnim zaljevom. Na kraju preliti smjesom od vrhnja, jogurta i sira. 

PITA KUPUSNJAČA

POTREBNO JE ZA JUFKE:
 500 g brašna tip 400 puder, 1 kašika ulja, malo soli, i eventualno malo mlake vode
ZA NADJEV JE POTREBNO: 1 kg izribanog kupusa, 1 glavica crvenog luka, ulje, malo soli, biber. Naribajte kupus i luk. Posolite pobiberite i prelijte uljem, a zatim kratko propržite u šerpi sa velikom površinom da tečnost iz kupusa ne bi popustila. Višak tečnosti iscijediti.

Zamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode, ali pazite da ne bude tvrdo zakuhano. Mijesiti ga sve dok se ne počne odvajati sa ruke.

Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela.

Tijesto ostaviti da odstoji jedan sat u toploj prostoriji, a prekrijte ga vlažnom salavetom da se ne bi sušilo. Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji.

Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem) i posipati nadjevom. Nadjev redati sa dva kraja radne površine. Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite.

Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju. Prije slaganja pite pomastiti tepsiju, a kada je pita složena pomastiti je preko.

Na početku pitu peći na temperaturi 250 stepeni, a onda smanjiti na 200 stepeni. Pita kupusnjača se na zaljeva jer ima dosta tečnosti u kupusu.

HERCEGOVAČKI BUREKČIĆI


ZA JUFKU JE POTREBNO: 400 g brašna, 20 ml ulja, malo solo, malo sirćeta ili limunovog soka i mlaka voda. 
ZA NADJEV JE POTREBNO: 550 g faširane junetine, 100 ml ulja, 1 glavica crvenog luka, nekoliko čehni bijelog luka, 400 g kiselog vrhnja, malo soli i malo mljevenog bibera, 
ZA NADJEV MOŽETE KORISTITI I OVAJ RECEPT: 350 g mljevene junetine, 200 g mljevene bravetine, 100 ml ulja, 1 glavica crvenog luka, nekoliko čehni bijelog luka, malo mljevenog bibera, malo soli i 400 g kiselog vrhnja ili kajmaka
PRIPREMA NADJEVA: Sitno nasjeckan crveni luk ispržiti na 60 ml vrelog ulja da dobije zlatnožutu boju. Dodati nasjeckan bijeli luk, pa i to malo propržiti. Na to staviti faširano meso, so i mljeveni biber, pa sve pržiti 10 do 15 minuta. Zatim ohladiti. 
PRIPREMA TIJESTA: Zakuhati tijesto od brašna, malo soli, ulja, malo sirćeta ili limunovog soka i mlake vode. Ostaviti da odstoji na toplom.

Razvučeno tijesto pustiti da se malo osuši, onda izrezati 6 listova veličine lima (ne prevelike). Lim namastiti uljem, pa na njega staviti jedan list jufke. Namastiti ga uljem, pa isto tako još dva lista. Zatim na gornji (treći list) složiti hrpice mesa u obliku filđžana u razmaku od 2 cm. 
Nakon toga složiti preko mesa opet 3 lista jufke kao one prve. Prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice mesa i opet poprskati uljem. 

Peći u srednje vrućoj rerni dok dobije lijepu rumenu boju. Onda burekčiće preliti kiselim vrhnjem i peći još 15 do 20 minuta. Još vruće izrezati i služiti.

PITA ZELJANICA

POTREBNO JE ZA FIL:
 1 mladi sir, 100 g kajmaka, 4 jajeta, 500 g špinata, 4 kašike griza, 3 kašike ulja i malo soli.
ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, 3 kašike ulja, malo soli, voda
ZA POLIJEVANJE JE POTREBNO: malo ulja, malo maslaca, kajmak ili vrhnje za kuhanje

U brašno staviti malo soli i ulja, vodom zakuhati 2 jufke i ostaviti dvadesetak minuta da odstoje.
Napraviti fil od sira, jaja, malo soli, kajmaka griza i sitno isjeckanog špinata. 

Jufku razviti, osušiti je, sjeći nožem na komade pa slagati u tepsiju. Malo ih između jufki uljiti i stavljati fil koji ste podijelili na pet dijelova. Postupak nastaviti i sa drugom jufkom.

Kad ste pitu složili pomastiti je maslacem i peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Kad je gotova preliti sa kajmakom ili vrhnjem za kuhanje. 

SRPSKA GIBANICA

POTREBNO JE: 500 g brašna, malo soli, 5 jaja, mlaka voda, 250 g mladog sira, 125 g kajmaka, 120 g masnoće, 100 ml mlijeka.

U prosijano brašno dodati so. Sa mlakom vodom zamijesiti glatko i nešto čvršće tijesto. Napraviti male hljepčiće, rastanjiti ih i razvući u veličini tepsije u kojoj će se gibanica peći. 
Listove prepeći na ugrijanoj ploči šporeta da očvrsnu. 

U nešto dubljoj zdjeli razbiti 5 jaja. Dodati sir, kajmak, ulje i mlijeko pa sve dobro izmiješati. 
Zatim tepsiju podmazati uljem, pa stavljati kore koje su prethodno umočene u mlijeko. Preko kora posuti red pripremljenog sira i poprskati ga masnoćom. Onda opet red kora i tako naizmjenično dok se tepsija ne ispuni. Poslednji red treba da bude kora, koja se prije pečenja prelije ostatkom razmućenog sira. 

Ovako pripremljenu gibanicu peći na nešto jačoj vatri dok ne naraste i ne porumeni.

BOSANSKA KUKURUZNA PITA

POTREBNO JE:
 500 g kukuruznog brašna, 6 jaja, 2 kašike punomasnog kajmaka, 1 velika kašika masla ili maslaca, 500 ml domaćeg mlijeka, malo soli, kajmak za preliti, te ako želite može i suhi dimljeni sir. 

Prosijatl pola kolograma kukuruznog domaćeg brašna. U jedan lonac staviti šest jaja i dobro ih izmiješati. Sad dodati dvije velike kašike punomasnog kajmaka i jednu veliku kašiku masla ili maslaca, pola litre domaćeg mlijeka, malo soli, pa sve to dobro izmiješati. U tu masu usuti prosijano kukuruzno brašno. Sve dobro ponovo promiješati. Uzeti pleh i dobo ga namazati maslacem, pa masu tanko sipati u pleh. Poprskati rastopljenim maslom ili maslacem i staviti u rernu. Peći pola sata, zatim pleh izvaditi, premazati pitu rastopljenim kajmakom. Isjeći je na kocke i vruću služiti.

Uz ovo jelo možemo služiti kajmak pomiješan sa suhim izmrvljenim dimljenim sirom. 

KVRGUŠA

POTREBNO JE: 1kg pilećeg mesa, glavica crvenog luka, ulje, 2 jajeta, so, mlijeko, voda, kajmak 

U posudi zamiješajte brašno, 2 jajeta, sol, mlijeko i ako želite – malo dodajte vode. Uključite rernu da se grije. Operite pile, isijecite ga na komadiće, posolite i dodajte malo vegete ili VITA začine. Nakon toga uljem podmažite praznu tepsiju, te je stavite u rernu. Kad se ulje ucvrči, izvadite tepsiju i saspite tjesto u nju. Nakon toga uzmite isječene pileće komade i poredajte ih po tijestu, kako želite. Zatim oguljenu glavicu crvenog luka isjeckajte na male kockice i pospite odozgo po tome. Tako pripremljenu kvrgušu stavite u rernu da se ispeče.
Kad kvrguša bude gotova, pripremite naljev od vrhnja ili kajmaka, 1 čaše mlijeka i malo soli. Sve to razmutite i pospite po kvrguši. 

PITA SAVIJAČA SA SIROM

POTREBNO ZA TIJESTO: 400 g glatkog puder brašna, 1 jaje, 100 ml vode-
POTREBNO JE ZA FIL: 500 g sira i 3 jajeta
PRIPREMA FILA: Ispasirajte sir i jaja i posolite, ako nije slano.

Stavite brašno na gomilu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete razbiti jaje ili samo jedno žumance. U to dodajte oko l00 ml vode, posolite i počnite da mijesite tijesto. Tijesto mijesiti sve dotle dok se na njemu ne pojave mjehurići. Od tako dobijenog tijesta napravite male hljepčiće koje ćete premazati uljem i ostavite da se "odmaraju" do razvlačenja. 

Na sto stavite čist stolnjak, pospite ga brašnom i počnite da razvlačite rukom preko njega tanku koru od hljepčića koje ste pripremili. Debelu ivicu rukom pokidati. Koru ostavite da se ovlaš prosuši i nadjevajte je. Ili od gotovog lisnatog tijesta oklagijom razvucite kore i po njima rasporedite nadjev od fila. Savijene kore stavite u pleh i pecite na temperaturi od oko 200°C dok pita ne porumeni.

LIJENA PITA OD JABUKA

POTREBNO JE ZA KORU: 4 jajeta, 12 kašika šećera, 12 kašika mlijeka, 12 kašika ulja, 12 kašika brašna i 1 prašak za pecivo 
ZA FIL JE POTREBNO: 1/2 kg jabuka (ili po želji), 2 kašičice cimeta i 5 kašika šećera Koru pripremate tako što ćete sastaviti sastojke za koru, izmiksati, napraviti glatku smjesu pa posuti po jabukama. File pripremate tako što ćete oguliti jabuke oguliti, izrendati, istresti u šerpu, dodati šećer i pustiti da kuhaju na laganoj temperaturi dok ne omekšaju. Na kraju gotovim jabukama dodati cimet. Od pripremljene smjese za koru, u tepsiju istresti malo više od pola i peći 15-tak minuta (mora biti napola pečeno). Izvaditi iz rerne, pa po napola pečenoj kori istresti omekšale jabuke, a po jabukama ostatak smjese za koru. Peći dok ne porumeni – provjeriti čačkalicom jeli pečeno. Kada se pita ohladi po vrhu posuti sećerom u prahu.

ĐUL PITA (RUŽICE)

POTREBNO JE: 1 paket gotovih kora (jufki), 200 gr istopljenog maslaca, 500 gr izdrobljenih oraha i 2 kašike šećera
ZA ZALJEV JE POTREBNO: 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šecera i 1 limun u okruglim kriškama. Rastopite maslac i njime mažite jufku, i to tako da uzmete prvo 2 lista jufke, pa namažete prvi i drugi. 

Istucane orahe izmiješajte sa dvije kašike šećera, pa ih pospite po drugom listu jufke. Uvijati u rolnice i sjeći oko 1 cm širine. Redajte u tepsiju.

Tako uradite sa svim korama i zašećerenim orasima. Kad sve pripremite, pitu prelijte ostatkom maslaca, a pecite je u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 25 do 30 minuta. 

KAKO PRIPREMITI ZALJEV ZA ĐUL PITU? Pomiješajte oko 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun i stavite da lagano prokuha. Dovoljno je nekih 5 minuta kuhanja. Nakon toga skinite sa špreta i ohlađene ružice zalijte vrelim zaljevom. Ako volite malo slabiji zaljev dodajte više vode! Ružice se mogu redati i veće, uzeti po 6 listova jufki i svaku posipati orasima pa motati i rezati tako da budu deblje kao rolat.

POPRSKUŠA PITA


Sastojci: Oko 1/4 litre vode, 1 kašika masnoće, malo soli, brašna koliko bude trebalo, malo masnoće za tepsiju, kajmaka oko 10 dkg (kiselog vrhnja oko 20 dkg).

Način pripreme: stavi se voda u lonac da provrije, doda masnoca i pusti opet da prokuha. Malo se posoli. zatim se sipa brašno miješa, tako da se dobije smjesa koja se može izliti u tepsiju (ni čvrsto ni mehko tijesto). Tepsija se pomasti, izlije tijesto, rasporedi ravnomjerno po tepsiji i peče. Kada je pečeno, pospe se kajmakom (kiselim vrhnjem) i malo ostavi još u toploj pećnici.

UŽIČKA PITA (po recepturi D. Kanački) 

POTREBNO JE: ½ kg kora za gibanicu, 300 gr. krem sira, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 jogurt, 1 čaša brašna (čaša je od jogurta), 200 gr. užičke pršute, ili slanine pancete (može i neka druga šunka, a može i samo sir), malo kačkavalja

Umutite 3 bjelanca sa kašičicom soli i jogurtom, te na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Na radnu površinu stavite koru i namažite je smjesom od bjelanaca i tako sljedeću dok ne utrošite sve kore. 

Na zadnju koru stavite po površini sir u koga ste stavili 3 žumanca, so i sitno sjeckanu šunku. Uviti kao štrudlu i sjeći na parčad širine desetak cantimetara. 

Ređati u podmazan pleh, preliti svaku ružicu uljem i peći oko pola sata na 180 do 200 stepeni. Na još tople izrendati neki tvrđi kačkavalj.

Služiti uz hladno kiselo mlijeko.

DALMATINSKA PITA

POTREBNO JE: 1 kora za pite, 1 srednja balancana, 2 manje tikvice, 1 kašika dalmatinskog začinjenog bilja, 1 velika (crvena) paprika, 15 dag crnih maslina, 15 dag zelenih maslina, 25 dag mozzarelle, 10 dag suhog ovčijeg ili kozijeg sira, 3 jaja, sol i biber, 1 – 2 kašičice maslinova ulja 

Kupljenu koru za pite zajedno s masnim papirom pažljivo stavite u okruglu posudu za pečenje i priljubite uz stijenke posude.Dok se pećnica ugrijena 220 stepeni, očistite povrće na fetice ili rezance. Izvucite mu višak vlage u toploj peći (par minuta) ili u mikrovalnoj. Mozzarellu ocijedite, narežite na fetice i pomiješajte s pola naribanog tvrdog sira. Maslinama izvadite koštice pa ih usitnite, te sve zajedno pomiješajte u velikoj zdjeli za salatu.

Smjesom napunite posudu, dobro prstima promiješajte da se ravnomjerno rasporedi pa stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i prelijte umućenim jajima koje ste posolili i kojima ste dodali preostali naribani sir, vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta.

Služite toplo ili kao hladni "narezak" koji možete i dodatno nakapati uljem.

PITA SA SIROM I PERŠUNOM

POTREBNO JE ZA JUFKU: 800 g brašna, 4 jajeta, 100 ml ulja, sol, mlaka voda
POTREBNO JE ZA FIL: 300 g sira, 1 veća vezica svježeg peršuna

Tijesto umijesiti sa navedenim sastojcima, da nije ni premehko, a ni pretvrdo, kao i svako tijesto za pitu. Tijesto upakovati u plastičnu foliju ili neku zdjelicu sa poklopcem. Ostaviti 2-3 h da odmori.

U veću šerpu nasuti vode više od pola. Posoliti i staviti da kuha.

U drugu šerpu ili neki veći sud nasuti hladnu vodu (neka stoji po strani pripremljeno, za utapanje ili hlađenje kuhane jufke).

Od cijelog tjesta napraviti 4 loptice iste veličine. Razvijati jednu po jednu, debljine kao za npr. lazanje. Razvijene jufke rezati na veće kocke nekih 15 x 20 cm.

U ključalu vodu, na oko 15 sekundi utapati jednu po jednu kocku jufke. Vaditi ih iz vruće vode odmah u hladnu, iz hladne vode na kuhinjsku krpu ili cjediljku.

Tepsiju premazati uljem i stavljati kocke jufke, jednu do druge dok se dno tepsije prekrije. Premazati sa malkice ulja i staviti drugi dio jufke.

Peršun oprati i izrezati na sitno. Sjediniti sa sirom koji je usitnjen vilicom ili rukom, a zatim četvrtinu sira posuti preko jufke. Znači red sira, red jufke itd. sve dok se sir utroši. Zadnji red jufke da bude dupli.

Dva žumanjka umutiti sa 50 ml. ulja i premazati pitu preko.

Peći na 200°C . Po potrebi pitu prekriti backpapirom da ne pregori.

PITA OD ŽARE

POTREBNO JE ZA JUFKU:
 500 g brašna, malo ulja, malo soli, voda
POTREBNO JE ZA NADJEV: 1 kg žare (koprive), 3 – 4 jajeta, 2 – 3 kašike sira, 4 – 5 kašika pavlake 
PRIPREMA NADJEVA: Sve navedene sastojke dobro izmiješati. 
PRIPREMA TIJESTA: Od navedenih sastojaka zakuhati tijesto. Nauljiti i ostaviti 15 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto podijeliti u 4 jufke. Razvijati tanjom oklagijom, dok jufka ne bude dovoljno tanka. Tako razvijenu jufku razrezati na 3 dijela i posuti nadjevom. Zamotati nadjev jufkom pa slagati u tepsiju.

Pitu peći dok fino ne porumeni, pa politi uprženim puterom.

13:59 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top