Blog Archive

Powered by Blogger.

Tuesday 18 November 2014

Slatko čudo sa bademima i lješnjacima: Napravite odličnu Ambasador tortu! [Recepti]

Posted by Unknown  |  No comments

U većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavaće hladno, snježno i tmurno vrijeme ... Ali, nema veze. Danas pravimo Ambasador tortu! Dobro ime ...

Sastojci:

Tamna kora:
6 jaja
6 kašika prezli
6 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
100 g prženih mljevenih lješnika
75 g čokolade za kuhanje
Svjetla kora:
6 bjelanaca
6 kašika prezli
6 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
80 g blanširanih badema
Fil:
13 žumanaca
200 g šećera
1 limun
1,5 dl mleka
3 kesice vanilin šećera
1 puding od vanile
100 g bijele čokolade
250 g margarina
Ukrašavanje:
200 g šlaga
2 dl kisele vode

Priprema:

1. Za tamnu koru sjediniti jaja i šećer i dobro umutiti. Dodati otopljenu čokoladu, prezlu, lješnik, prašak za pecivo, pa sve sjediniti. Peći u plehu (40×25) koji smo obložili pek papirom u rerni ugrijanoj na 200 stepeni.
2. Za svjetlu koru potrebno je umutiti bjelanca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer uz stalno mućenje. Dodati prezlu, bademe (blanširamo ih tako što u malo kipuće vode ubacimo bademe i kratko prokuhamo, procijediti, ohladiti pod mlazom hladne vode i skinuti „kožicu“ pa samljeti), prašak za pecivo, pa lagano izmješati. Pleh obložiti pek papirom i peći u rerni na srednjoj temperaturi oko 35 minuta.
3. Sjediniti žumanca, mlijeko, vanilin šećer, pola šećera, nasjeckanu bijelu čokoladu i puding. Kuhati na pari, pazeći da se ne stvore grudvice, dok se ne zgusne. Pred kraj dodati sok od jednog limuna. Pjenasto umutiti margarin sa preostalim šećerom pa sjediniti sa ohlađenim filom.
4. Prvo ide tamna kora, pa fil, svetla kora, pa fil.
5. Umutiti šlag sa kiselom vodom i ukrasiti tortu.
(Namirnice.ba/KuvajmoBlogovski)

00:36 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top