Blog Archive

Powered by Blogger.

Monday 17 November 2014

Pekarske kifle [Recepti čitatelja, Foto]

Posted by Unknown  |  No comments

Pekarske kifle po originalnom receptu koji sam dobila od tetka Bege koji je bio pekar 40 godina! | Autor: Dž. V. / Za nagradnu igru 'Pošalji recept, osvoji 50KM!'

Sastojci:

- 1 kg bijelog brašna
- 100 gr maslaca ili margarina
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice šećera
- 25 g germe svježe
- 4 dcl vode
- 1 kašika velika sirćeta razblaženog
- 1 dcl mljeka

Priprema:

1. U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac (ja sam koristila tecni). U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju smo stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.
2. Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.
3. Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašnjati i istresti tijesto na njega. Od tijesta napraviti 15 kuglica fino dlanovima i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.
4. Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom a poslije obadvjema rukama rulate prema dole pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
5. Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.
6. Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!
7. Dobijete divne kifle kao iz pekare ili trgovine. Kifle koje i sutradan možete jesti i kifle koje zamrznete i kad ugrijete budu tako divne i mekane.
Autor: Dž. V.

23:47 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top