Jedan vrlo satri recept iz mamine kuharice. Sočan, sladak i ukusan kolač. U nekim kuharicama se zove i Bosanski kolač:) neko je nekada pogrešno napisao ili pročitao jedno slovo.
Sastojci (Broj osoba: 10)
Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:
3 jaja
3 žlice šećera i
3 žlice brašna (oštro)
Krema:
6 žumanaca
20 dag šećera
1 šalica (2 dcl) mlijeka
3 žlice kakaa
4 žlice gustina ili brašna
Šaum:
6 bjelanjaka
250 g šećera
Još:
marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
rum
Postupak pripreme
1. Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom
2. Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta
3. Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola
4. Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.
5. Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.
6. Gotov krem sipati po biskvitu.
7. Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)
8. Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.
9. Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.
10. Ohladiti i služiti
Thursday 20 November 2014
Božanski
Posted by Unknown |  No comments
00:25
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Sastojci pripremiti 300 gr. mlevenog plazma keksa, po 4 kašike koristiti za pripremu svake kore, ostatak ide u fil za jednu...
-
Sastojci: Tijesto: 100 g čokolade za kuhanje 3 jaja 4 žlice hladne vode 100 g šećera 1 vrećica vanilin šećera na vrh noža soli 100 g...
-
Sastojci 5 dcl. slatke mlečne pavlake 5 kašika šećera 200 gr. šlaga (prah) 2,5 dcl. mleka 200 gr. kisele punomasne pavlake ...
-
Sastojci KORA: 2 ŠALICE BADEMA 1 ŠALICA ORAHA 10 SUHIH SMOKVI + VODA 4-5 ŽLICA MEDA 2 ŽLICE RASTOPLJ.KOKOSOVOG ULJA 2 VELIKE ...
-
Tijesto: 28 dag brašna 10 dag masti 15 dag šećera 1 jaje 1/2 praška za pecivo 2 žlice mlijeka Krema: 5 dl mlijeka 1 vanilin ...
-
Sastojci: Kora -10 bjelanaca -100 gr mljevenih oraha -100 gr sitno sjeckanih oraha -200 gr secera -4 pune kasike brasna ...
0 comments: