Blog Archive

Powered by Blogger.

Thursday 20 November 2014

Božanski

Posted by Unknown  |  No comments

Božanski



Jedan vrlo satri recept iz mamine kuharice. Sočan, sladak i ukusan kolač. U nekim kuharicama se zove i Bosanski kolač:) neko je nekada pogrešno napisao ili pročitao jedno slovo.

Sastojci (Broj osoba: 10)

Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:

3 jaja
3 žlice šećera i
3 žlice brašna (oštro)

Krema:

6 žumanaca
20 dag šećera
1 šalica (2 dcl) mlijeka
3 žlice kakaa
4 žlice gustina ili brašna

Šaum:

6 bjelanjaka
250 g šećera 

Još:

marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
rum

Postupak pripreme

1. Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom
2. Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta
3. Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola
4. Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.
5. Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.
6. Gotov krem sipati po biskvitu.
7. Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)
8. Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.
9. Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.
10. Ohladiti i služiti

00:25 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top