
Jedan vrlo satri recept iz mamine kuharice. Sočan, sladak i ukusan kolač. U nekim kuharicama se zove i Bosanski kolač:) neko je nekada pogrešno napisao ili pročitao jedno slovo.
Sastojci (Broj osoba: 10)
Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:
3 jaja
3 žlice šećera i
3 žlice brašna (oštro)
Krema:
6 žumanaca
20 dag šećera
1 šalica (2 dcl) mlijeka
3 žlice kakaa
4 žlice gustina ili brašna
Šaum:
6 bjelanjaka
250 g šećera
Još:
marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
rum
Postupak pripreme
1. Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom
2. Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta
3. Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola
4. Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.
5. Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.
6. Gotov krem sipati po biskvitu.
7. Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)
8. Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.
9. Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.
10. Ohladiti i služiti
Thursday, 20 November 2014
Božanski
Posted by Unknown |  No comments
00:25
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Sastojci za koru: 200 grama mljevenog keksa 125 grama maslaca 2 kašike soka od višanja Fil: 350 grama nekog od krem namaza, ja kor...
-
Radi se o još jednoj super torti: Milka torta sa keksom i orasima. Već znate ko je glavni akter ... Sastojci: za jednu koru 6 ...
-
Biskvit: 5 jaja 5 kasika šećera 1 vanilin šećer 100 gr. oraha 3 kasike brašna Jaja, secer i vanilin secer dobro umutiti. Dodati...
-
Ako je niste probali, ne znate šta propuštate! Premda su šljive obično, pomalo prezreno voće, pita sa šljivama je fin desert, plem...
-
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo m...
-
TIJESTO (KORE) ZA PITU Često me prijateljice i poznanice pitaju kako se pravi tijesto za pitu, štrudl, burek, zeljanicu, sirnicu ili k...
0 comments: