Blog Archive

Powered by Blogger.

Monday 17 November 2014

Kako napraviti fondan masu za torte [Foto, Recepti čitatelja]

Posted by Unknown  |  No comments

Pošto su u zadnje vrijeme jako tražene torte ukrašene fondanom, a na internetu se može naći mnogo skupih recepata, donosim vam recept sa kojim ja već dugo vremena radim. Recept je jednostavan i, što je jos bitnije, jako jeftin!

Sastojci:

150g meda
100g margarina
15g želatine u kesici
1100g šećera u prahu

Priprema:

Med i margarin staviti na šporet da se otopi. Za to vrijeme rastopiti želatinu sa par kapi vode. Kad su med i margarin bacili ključ, skinuti sa šporeta, u to dodati već otopljenu želatinu i miješati dok se žzelatina ne sjedini sa masom.
U jednu veću posudu istresti 1000 grama šećera u prahu, na to dodati otopljenu smjesu i miješati, prvo kuhačom, zatim rukama. Kad izmješate smjesu, dodati jos 100 grama šećera u prahu i izmjesati. Tako toplu smjesu zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji.
NAPOMENA: Smjesa kad se ohladi postane malo tvrda, ali vi dok je razvijate, grijete je rukama i ona postaje sve elastičnija. Razvaljate smjesu oklagijom po stolu koji ste prethodno posuli sa malo šećera u prahu. Razvaljanu smjesu stavljate preko oklagije i prevlačite preko torte. Ukoliko želite da bojite fondan, boju dodajete u otopljeni margarin i med, tako se boja najbolje ujednači. Ova smjesa može stajati na hladnom mjestu (najbolje ostava/špajz) do tri mjeseca.
Autor: A.B. 

18:18 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top