Blog Archive

Powered by Blogger.

Tuesday 18 November 2014

Recept dana(s): Napravite ukusne zemičke sa krompirom, puterom i s malo šećera! [Recept]

Posted by Unknown  |  No comments

Donosimo vam recept za jednostavne zemičke obogaćene puterom, jajima i šećerom. Peku se stisnute jedna uz drugu, a oduševit će vas kako će porumeniti na vrhu, a unutra ostati mekane i vlažne. Kada zemijesite tijesto, može stojati u frižideru do 3 dana, a vi odvajate po potrebi i pečete nova peciva.

Sastojci:

1 kašika instant krompir pirea
1 šolja ključale vode
½ šolje šećera
1 kašičica soli
½ šolje neslanog putera, nasječenog na manje komade
1 kašičica soka od limuna ( ili narandže )
1 kesica suhog kvasca
2 veća jaja
4 do 4 ½ šolje brašna
Mlijeko, pavlaka ili žumance za glazuru

Uputstvo:

Potopite instant krompir pire u vrelu vodu. U veću zdjelu pomiješajte šećer, so, puter, sok limuna, te na to uspite potopljeni krompir pire. Miješajte da se masa ujednači, dok se ne otopi puter. Ostavite da se ohladi 5 minuta. U šolju potopite suhi kvasac sa dvije kašike tople vode dok ne nadođe, oko 5 minuta. Kada se u većoj zdjeli masa dovoljno ohladila, dodajte jaja i dobro ih umutite.
Dodajte zatim pola brašna miješajući energično drvenom kašikom, a zatim ostatak brašna. (Brašno dodavati dok ne dobijete vlažno, neoblikovano tijesto. Mijesite tijesto, ali ga nemojte gnječiti, jer će postati previše ljepljivo.) Pokrijte tijesto i ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a možete ga koristiti najviše 3 dana.
Blago pouljite tepsiju (25 x 35 cm) maslinovim uljem ili puterom. Nabrašnite ruke i odvojite oko 24 loptice, redajući ih jednu uz drugu u pripremljenu tepsiju. Prekrijte i ostavite da tijesto raste na toplome 1 sat ili dok ne primijetite da su loptice povećale volumen.
Zagrijte rernu na 190 stepeni C. Nježno premažite vrh zemički mlijekom, pavlakom ili žumancetom. Pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumene. Služite ih tople!
(S.K./Namirnice.ba)

00:34 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top