Jak imunitet — to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta — narodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu.
To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zamijeni prirodne proizvode, koji su lahko dostupni i veoma efikasni u liječenju raznih bolesti.
Imajući pripremljenu ”teglu vitamina” — zadovoljićete ne samo dječije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cijele porodice. Predlažemo vam dva recepta smjese za jačanje imuniteta. Oba su izvrsna — i isprobana. Na vama je da izaberete.
Prvi recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle:
Potrebno je:
- 100 gr suhog grožđa (veoma je bitan kvalitet suhog grožđa)
- 150 gr zrna oraha
- 100 gr badema
- kora od dva limuna
- 100 gr suhih kajsija
- 100 gr suhih šljiva
- 250-300 gr meda
- ako ste u prilici — vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjoli-orahe bora (odlični su za jačanje imuniteta)
- 150 gr zrna oraha
- 100 gr badema
- kora od dva limuna
- 100 gr suhih kajsija
- 100 gr suhih šljiva
- 250-300 gr meda
- ako ste u prilici — vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjoli-orahe bora (odlični su za jačanje imuniteta)
Priprema:
- Sameljite na mašinu za mljevenje mesa: suho grožđe, orahe, bademe, pinjoli i limunovu koru.
- U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promiješajte.
- Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promiješajte.
- Na kraju dodajte med i opet promiješajte.
- Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.
Za djecu stariju od 3 godine — 1 kašičica dva puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.
Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.
Drugi recept za jačanje imuniteta za odrasle
Sastojci:
- 200 gr suhih kajsija
- 200 gr suhih šljiva
- 200 gr suhih smokava
- 200 gr oraha
- 1 limun
- 50 ml rakije
- 250 gr meda
- 200 gr suhih šljiva
- 200 gr suhih smokava
- 200 gr oraha
- 1 limun
- 50 ml rakije
- 250 gr meda
Priprema:
- Suho voće i limun zajedno sa korom sameljite na mašinu za mljevenje mesa.
- U smjesu dodajte med i rakiju i promiješajte.
Teglu držite u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku prije obroka.
Budite zdravi!
Izvor: Magazin.ba
21:39
Share:
0 comments: