Bosanski somon, ili dalje od Sarajeva poznatiji samo kao lepina, je moranje uz ćevape … odnosno ćevapi bez somuna ne idu, ali somun može bez ćevapa. Sa kajmakom i sirom, sa piletinom, sa slatkim namazima i slično. Kako da napravite uvijek odlične domaće somune saznajte u nastavku!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 supene kašike kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 supena kašika šećera
- 1 čajna kašika soli
- 2 supene kašike kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 supena kašika šećera
- 1 čajna kašika soli
Priprema:
Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo toplog mlijeka staviti da uskvasa. Brašno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto. Dobro umijesiti rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto. Ostaviti tijesto da naraste duplo, a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
Na dobro pobrašnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano početi razvlačiti. Veoma je bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Savjet plus: U jednoj ruci (na dlanu) držati somun a drugom razvlačiti.
Malom čačkalicom za ražnjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, somun malo ‘umiti’ vodom i posuti preko ćurokot. Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni), sve dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.
znak da su gotovi.
Izvor: Magazin.ba
23:29
Share:
0 comments: