Blog Archive

Powered by Blogger.

Friday 24 October 2014

Desert koji će vas oduševiti: Napravite fantastičan Bananita kolač

Posted by Unknown  |  No comments

Banane kao da su stvorene za kolače! Možda ovaj desert traži malo više truda, ali definitivno ga vrijedi napraviti. Predstavljamo vam fantastičan Bananita kolač!

Banana-kolac

Sastojci:

Biskvit:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
2 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Krema:
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 kašike brašna/ vrhom pune
2 vrećice vanila šećera
250 grama maslaca
2 kašika šećera u prahu
Čokoladna glazura:
120 gr čokolade za kuhanje
80 gr maslaca
8 kašika slatkog vrhnja

I još:
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
sok iz jednog limuna

Priprema

Biskvit: Odvojiti bjelajnke od žumanjaka. Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomješajte orahe, brašno i prašak te pažljivo dodajte smjesi od jaja. Peći u limu od pečnice. Hladan biskvit presjeći na dva dijela.
Krema: Pomiješati brašno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa šećerom (količina po želji) i u kipuće dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promiješati da se ne stvori korica. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
Završni radovi: Na tacnu staviti jedan biskvit, na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi drugi biskvit te druga polovina kreme. Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provući kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu “ravnije”. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa čokoladnim preljevom. Gornji dio kolača (kremu i banane) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se čokolada ne bi previše slijevala sa kolača. Banane moraju biti dobro zalivene čokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.
Izvor: Magazin.ba

23:34 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top