Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagriju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju. Vrijeme pripremanja ove veoma ukusne poslastice je 35 minuta.
Sastojci
- 100 g putera
- 50 g šećera
- 2 kašike kakaa
- 250 g mljevenog keksa
- 100 g isjeckanih lješnika
- 50 g soka od narandže
- 400 ml obranog mleka
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 2 kašike šećera
- 50 g putera
- 100 g putera
- 50 g šećera
- 2 kašike kakaa
- 250 g mljevenog keksa
- 100 g isjeckanih lješnika
- 50 g soka od narandže
- 400 ml obranog mleka
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 2 kašike šećera
- 50 g putera
Glazura:
- 100 g čokolade
- 30 g putera
- malo vode
- 100 g čokolade
- 30 g putera
- malo vode
Priprema:
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od narandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Bajaderu ohladiti i iseći na kocke.
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od narandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Bajaderu ohladiti i iseći na kocke.
Izvor: Magazin.ba
23:27
Share:
0 comments: