Sastojci
Tijesto:
- 150 g putera
- 250 – 300 g brašna
- 1 žumance
- žprstohvat soli
- 4 kašike hladne vode
Fil:
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 50 g čokolade
- sok od pola limuna
- šećer u prahu sa vaniliom
Priprema
Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, podijeliti na dvije lopte, uviti u foliju i ostaviti 2 sata u frižideru. Tijesto može i da prenoći u frižideru. Pleh u kojem će se peći pita mora biti manji.
Dobro podmazati pleh i na dno staviti razvijenu koru tako da malo obložite i stranice. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, sok od limuna i mljevene orahe ili lješnjake. Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanca i sve lagano promiješati da se sjedini. Preko fila staviti drugu koru i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Probati čačkalicom da li je pečen fil jer njega ima više i rjeđi je.
Ohladiti pitu, sjeći na željenu veličinu i zašećeriti šećerom u prahu zamirisanom vanilom po želji. (tuzlanski.ba)
15:21
Share:
0 comments: