Naime, med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu.
Iako je dugo vremena maslačak bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge u životu čovjeka. No, maslačak je puno više od toga, a danas je poznat kao iznimno ljekovita te jestiva biljka idealna za proljetno čišćenje organizma. Maslačak sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih ostataka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka.
Naime, med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu.
Ovo su dva recepta za med od maslačka.
Ovo su dva recepta za med od maslačka.
Recepti:
1. Potrebno vam je 700 cvjetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntosa, a umjesto limuntosa može 7 svježih limuna, izrezanih na kolutiće.
Priprema: kuhati maslačak bez šećera 1 sat, pa ga procijediti, dodati šećer pa ga kuhati sat vremena.
1. Potrebno vam je 700 cvjetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntosa, a umjesto limuntosa može 7 svježih limuna, izrezanih na kolutiće.
Priprema: kuhati maslačak bez šećera 1 sat, pa ga procijediti, dodati šećer pa ga kuhati sat vremena.
2. Potrebno: 300 g žutih cvjetova maslačka, 1 limun, pola naranče, 1 kg nerafiniranog šećera, 1 litra vode.
Priprema: Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.
Priprema: Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme.
dnevno.hr
16:43
Share:
Da li se može staviti manje šećera nego što je navedeno? Čula sam da se na sličan način može napraviti i med od jaglaca, koji isto blagotvorno djeluje na dišne puteve
ReplyDelete