Blog Archive

Powered by Blogger.

Saturday 20 September 2014

Tri leće

Posted by Unknown  |  1 comment


Tri leće
Tri leće, odnosno ‘Tri mlijeka’ kolač je za čije se porijeklo smatra Latino Amerika…  Veoma podsjeća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…


Ako ga niste probali, ne oklijevajte, lako se sprema, a užitak je neopisiv. Iako je tri leće prevashodno mliječni, vole ga i mnogi kojima mlijeko nije omiljena namirnica…Preporučujem ga za tople ljetnje dane, u kojima je savršeno osvježenje…Nježni spužvasti kolač natopljen hladnim mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim…

Tijesto:
  • Tri leće6 jaja
  • 300 grama šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g griza
  • Prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
Preliv:
  • 1 l slatke pavlake
  • 500 ml mlijeka
  • 150 grama mlijeka u prahu
  • Karamel preliv (300 g)
Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vanil šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.Kad se dobije čvrsti šam, dodavati jedno po jedno žumance.


Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati,i  mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.
Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suvu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće.
Tri lećeUmlačiti mlijeko  u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmješati.
Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mlijeka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne sekirajte se sve će to kora upiti.
Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel.
Tri leće
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom kremastom nezaboravnom tri laće zalogaju…
Ipak imajte na umu, koliko god lagano izgledao, mnogo kalorija je u jednom komadu…
Tri leće možete spremati i bez karamela, pa poslužiti posutog svježim voćem poput jagoda, malina, borovnica u nešto laganijem izdanju…
Tri leće
(maminajela.com)

10:28 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

1 comment:

  1. Nesto mi je poznat ovaj recept, i slike... sam ne vidim link na original?
    http://www.kuvajza.me/tri-lece/

    ReplyDelete

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top