Blog Archive

Powered by Blogger.

Tuesday, 18 November 2014

Superukusni domaći kroasani [Recept, Foto]

Posted by Unknown  |  No comments

Kroasani se mogu naći u različitim veličinama i oblicima, punjeni različitim sastojcima, i naravno, mogu biti i slatki i slani. Evo super recepta kako da ih napravite u vlastitoj režiji.

Sastojci:

Tijesto:
- 700 grama brašna,
- 2 dcl mleka,
- čaša vode (100 -150 ml otprilike),
- 1 jaje i 1 bjelance (žumance ostavljamo za premazivanje),
- 1 kvasac,
- jedna kašičica šećera,
- dvije kašičice soli.
Za premaz između: jedan cijeli puter ili margarin od 250 grama prethodno zamrznuti.

Priprema:

U mlakom mlijeku rastopimo kašičicu šećera i pustimo svjež kvasac da nadođe. 15 minuta bi trebalo da bude dovoljno vremena da kvasac odreaguje. Zatim to sipamo u brašno, dodamo jedno cijelo jaje i bjelance od drugog. Ja tijesto mijesim ručno, polako i dovoljno dugo da se sastojci ravnomjerno umješaju. Dodajemo polako vode dok ne dobijemo lijepo mekano tijesto pogodno za razvlačenje.
Ostavimo tako umješano tijesto da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi. Kada se tijesto podiglo, premijesimo ga varjačom i istresemo iz posude na radnu ploču, pospemo sa malo brašna radi lakšeg razvijanja.
Isječemo ga na 8 jednakih dijelova. Svaki dio još jednom premijesimo rukom, napravimo loptice i ostavimo ih sa strane. Prvu lopticu oklagijom blago razvučemo u kružnicu, debljine par milimetara i preko nje rendamo puter ili margarin, zavisi šta imamo, ukus nije isti, ali ni ne smeta.
Preko tako narendanog putera stavljamo sljedeću jufkicu tijesta prethodno takođe rastanjenu u kružnicu približne veličine. I tako redom, rendamo puter i slažemo “ploče” od tijesta dok ih na kraju ne poklopimo poslednjom.
Ni meni ne ispadnu nikada potpuno jednake, ali im to ne umanjuje ukus ni izgled na kraju. Od tako napravljene gomile naredanih ploča razvijemo polako jednu veliku, skoro da prekrije površinu 60 x 60 cm.  Zatim ih uvijamo polako. I slažemo u prethodno namašćenu tepsiju.
Od onog jednog preostalog žumanca pravimo premaz za kroasane. ( žumance, malo vode i soli ) Pečemo u prethodno zagrianoj pečnici (250 stepeni) koju u momentu stavljanja kroasana da se peku smanjimo na 200 stepeni. Potrebno je nekih 20 minuta da se ispeku.
(Namirnice.ba/BonAppetit)

00:32 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top