Jedan vrlo satri recept iz mamine kuharice. Sočan, sladak i ukusan kolač. U nekim kuharicama se zove i Bosanski kolač:) neko je nekada pogrešno napisao ili pročitao jedno slovo.
Sastojci (Broj osoba: 10)
Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:
3 jaja
3 žlice šećera i
3 žlice brašna (oštro)
Krema:
6 žumanaca
20 dag šećera
1 šalica (2 dcl) mlijeka
3 žlice kakaa
4 žlice gustina ili brašna
Šaum:
6 bjelanjaka
250 g šećera
Još:
marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
rum
Postupak pripreme
1. Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom
2. Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta
3. Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola
4. Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.
5. Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.
6. Gotov krem sipati po biskvitu.
7. Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)
8. Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.
9. Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.
10. Ohladiti i služiti
Thursday, 20 November 2014
Božanski
Posted by Unknown | No comments
00:25
Share:

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo m...
-
Sastojci 1 l. mleka 300 gr. plazma keksa 200 gr. šećera 500 gr. šlaga 2 vrhom pune kašike nutelle 500 gr. kompota od višan...
-
Sastojci karamel fil 100 gr. šećera 175 ml. vode 150 gr. mlevenog keksa žuti fil 100 gr. šećera ...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Glavobolja te kombinacija začepljenog nosa i čestog curenja problem je koji muči mnoge. Radi se o tegobi začepljenih sinusa koja ne samo št...
-
Sastojci biskvit 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 18 dkg orasa fil 6 žumanjaka 6 žlica šećera 18 dkg čokolade za kuhanje 1/2 dcl jake...
-
Probajte i vi..sigurno će vam se dopasti. Sastojci Podloga od keksa 40 dkg izmrvljenih 1dcl mlijeka 1žlica gorkog kakaa 5 žlic...
0 comments: