Kada spomenemo bijeli luk, prvo nam padne napamet njegova ljekovitost, ali i upečatljiv, jak miris. Međutim, bijeli luk i peršun također zajedno čine odličnu kombinaciju. Donosimo vam upravo jedan takav recept.
Sastojci:
500 g bijelog brašna
1 kesica kvasca (oko 10 g)
300 ml vode
glavica bijelog luka
manja vezica svježeg peršuna
10 g soli
1 kašika maslinovog ulja
1 kesica kvasca (oko 10 g)
300 ml vode
glavica bijelog luka
manja vezica svježeg peršuna
10 g soli
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Jednostavno umijesite tijesto od brašna, kvasca i vode i pustite da udvostruči volumen. U međuvremenu, u vodi kuhajte oguljena čehna glavice bijelog luka 10 do 15 minuta, dok ne omekšaju. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
Sitno isjeckajte peršun i dodajte ohlađenom luku. Dodajte kašiku maslinovog ulja i dobro izgnječite masu. Mješavinu luka i peršuna i so dodajte u tijesto i miješajte dok se ravnomijerno ne rasporedi po cijelom tijestu.
Ostavite tijesto da nadolazi 2 do 3 sata, prekuhavajući ga svaki sat. Oblikujte ga po želji i ostavite da još jednom nadođe prije pečenja. Pecite na 220 stepeni C 25 do 30 minuta. Naravno, ljubitelji bijelog luka mogu po želji povećati njegovu količinu.
(S.K./Namirnice.ba)
01:20
Share:
0 comments: