Blog Archive

Powered by Blogger.

Monday, 17 November 2014

Morate praviti: Lisnati indijski hljeb sa puterom [Recept, Foto, Video]

Posted by Unknown  |  No comments

Lachcha Paratha ili lisnati tanki hljeb sa puterom! Pravo otkrovenje! Fantastično lisnat, nekako rustičan, topi se u ustima, mekan iznutra, a hrskav spolja. Radi se
Tekst i foto: NaTanjiru.com

Sastojci

250g višenamjenskog brašna
60g istopljenog putera
1/2 kašičice soli
oko 150ml tople vode
brašno za posipanje
oko 20g istopljenog putera
15g putera
kašičica ulja za prženje

Priprema:

Izmiješajte brašno i so. Dodajte otopljen puter, malo ga utrljajte u brašno, a zatim i toplu vodu. Zamijesite tijesto dodajući po potrebi još po malo brašna ili vode. Mijesite na radnoj površini dok ne dobijete glatko tijesto koje se više ne lijepi za ruke, ali je i dalje mekano. Nemojte pretjerati sa brašnom da tijesto ne bi postalo isuviše tvrdo.
Ostavite da se odmori oko 20 minuta do sat vremena.
Tijesto podijelite na 4 jednake lopte i svaku malo premijesite. Sa svih strana ih obložite brašnom. Istopite 20g putera.
Istanjite oklagijom što više svaku lopticu tijesta da bude kružnog oblika. Premažite puterom i pospite brašnom (tri prstohvata). Prstima malo rasporedite brašno i puter. Krenite od jednog kraja i počnite da slažete list tijesta kao lepezu – ivica od koje ste počeli treba da ostane sa gornje strane, a podižite i presavijajte unazad jedan po jedan sloj, tako da budu jedan preko drugog.* Kad završite sa slaganjem, držeći za krajeve, lagano tresnite i malo izdužite tako presavijeno tijesto.
Uvijte u rolnicu. Lagano je pritisnite prstima i slobodni kraj podvucite i pričvrstite uz nju.
Ponovite to sa ostalim lopticama tijesta i slažite ih na brašnom posut dio radne površine ili na papir za pečenje.
Jednu po jednu rolnicu razvijajte oklagijom, ali tako da ne pritiskate prejako, jer će se time izgubiti slojevi. Dakle, potrebno je istanjiti rolnicu što više, ali što laganije, bez jakog pritiska.
Zagrijte tiganj. Ja sam koristila običan teflonski, jer, vjerovatno kao i većina vas, nemam one koji se specijano koriste za ove tanke indijske hljebove (nalik nekoj ravnoj ploči). Potrebno je peći ih na srednjoj vatri, a ja od početka do kraja držim na jačini 7 od 9. Kad se zagrije tiganj, dodajte kapljicu ulja – preporučujem kokosovo, ako vam je dostupno ili ghee jer oni neće dimiti prilikom zagrijavanja.
Malo tresnite razvijeno tijesto da bi višak brašna otpao i stavite u tiganj. Vidjećete da će se pojaviti mjehurići i tada je okrenite, premažite malo istopljenim puterom i pecite dok i sa donje strane ne dobije zlatno tamne krugove. Izvucite iz tiganja i premažite i tu stranu puterom. U prosjeku ih je potrebno peći oko 1,5min sa jedne strane i 1-1,5min sa druge, s tim što se prvi hljeb uvijek duže peče (bez obzira na dobro zagrijan tiganj): oko 3-4min sa prve strane i oko 1,5min sa druge. Naravno, to zavisi od tiganja i jačine vatre, ali htjela sam da vam dam neke okvirne mjere.
Kako ih jednu po jednu pržite, prekrijte ih komadom ubrusa ili salvetom, a zatim čistom kuhinjskom krpom da ostanu duže tople i služite uz neki dip, namaz ili kao hljeb uz kari ili egzotičnije začinjeno varivo. Ili ih prosto samo listajte do besvijesti i uživajte u fantastičnom ukusu!
Za mnogo više o Indijskom hljebu pogledajte u videu koji se nalazi ispod:

01:17 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top