Blog Archive

Powered by Blogger.

Sunday, 28 September 2014

Torta pahuljica

Posted by Unknown  |  No comments

Torta pahuljica

Jednostavna za pripremu… lagana, pjenasta, pahuljasta… savršenog ukusa, arome jaffa keksa

Sastojci

biskvit:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo


preliv:
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer

krema:
400 ml mlijeka
100 gr šećera
5 žumanaca
50 gr čokolade za kuhanje
oko 200 gr jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine fix


dekoracija:
200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena

Priprema

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi

400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati
Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti. (coolinarika.com)

16:28 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top