Sastojci
- Kora:
- 150 gr.brasna
- 20 gr. kakaa
- 1 zumance
- 75 gr. secera u prahu
- 75 gr. mljevenih badema
- 75 gr. margarina
- 2 kasike mlijeka
- Krema:
- 8 listova zelatine
- 4 zumanca
- 160 gr. secera
- sok i korica od 1 limunaplus sok od 1 narande
- 250 ml. slatkog vrhnja
- Tepsija od 26 cm.
Priprema
- 1Kora:Brasno i kakao prosijati u jednu plasticnu posudu,narezati margarin na kockice i dodati brasnu,dodati i ostale sastojke za tjesto i sjediniti u glatku masu.Staviti u frizider 1 sat.Nakon toga tjesto razvaljati(3-4 cm.debljine ) na pobrasnjenoj radnoj povrsini i staviti tepsiju odozgo i iskruziti 2 djela kore(okrugli djelovi moraju biti malo veci od tepsije zato sto se tokom pecenja smanji kora).
- Tepsiju obloziti papirom za pecenje i staviti prvi dio kore i izbockati ga viljuskom-vilicom i staviti pec na 200 c-10-12 minuta.
- 2Krema:Zelatin natopiti i ostaviti da nabubri.Sve ostale sastojke osim vrhnja staviti na paru da se zgusne,ohladiti tu kremu.Nabubreni zelatin malo zagrijati i dodati u ohladenu kremu-sjediniti.Vrhnje izmiksati i u njeg dodati kremu sve fino sjediniti .
- 3Pecenu koru staviti na tacnu za tortu i odozgo staviti cjeli fil i jos odozgo drugu koru.Ostaviti da se ohladi.Ukrasiti po zelji.
11:09
Share:
0 comments: