Sastojci
3 bjelanjka
150 grama šećera
2 čajne žlice kukuruznog brašna
1 čajna žlica bijelog vinskog octa
½ žlica ekstrakta vanilije
200ml slatkog vrhnja
300 g svježih jagoda
Priprema
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje te uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem .
U zdjeli izmiješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu, pripremljeno ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pjenasto mutite 3 bjelanjka oko 2-3 minuta (jaja moraju imati sobnu temperaturu, nikako ne stavljate ona direktno iz hladnjaka). Potom u već oformljenu teksturu dodajte u tri navrata preostalu količinu šećera, važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok ne nestanu grudice šećera. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite, dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva nego zadržava čvrstoću. Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima žlicom raspodijelite jednakomjerno smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje.
Temperaturu u pećnici smanjite na 140 stupnjeva i pecite 1 sat. Nakon jednog sata, otvorite pećnicu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i ostavite da se ohladi.
Dok se kora hladi istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore, te posložite jagode po želji u komadu ili narezane na šnite. Za osvježavajući okus preko jagoda pospite nekoliko listića svježe mente.
(receptinadlanu.com)
Tuesday, 30 September 2014
RECEPT: Pavlova torta – Najpopularniji hrskavi desert!
Posted by Unknown |  No comments
11:43
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo m...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Sastojci 1 l. mleka 300 gr. plazma keksa 200 gr. šećera 500 gr. šlaga 2 vrhom pune kašike nutelle 500 gr. kompota od višan...
-
Sastojci karamel fil 100 gr. šećera 175 ml. vode 150 gr. mlevenog keksa žuti fil 100 gr. šećera ...
-
Sastojci pripremiti 300 gr. mlevenog plazma keksa, po 4 kašike koristiti za pripremu svake kore, ostatak ide u fil za jednu...
-
Sastojci za podlogu 100 gr. maslaca ili margarina 170 gr. brašna 150 gr. šećera 1 jaje 2 kašike kakao fil 7 dcl. mle...
-
Tijesto: 28 dag brašna 10 dag masti 15 dag šećera 1 jaje 1/2 praška za pecivo 2 žlice mlijeka Krema: 5 dl mlijeka 1 vanilin ...
0 comments: