Blog Archive

Powered by Blogger.

Monday, 29 September 2014

OTKRIVENA STROGO ČUVANA VOJNA TAJNA: Evo kako se kuhao čuveni grah u JNA

Posted by Unknown  |  No comments

pasulj-vojni
Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuharu objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.


JNA kuhari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije mješati.
Na sajtu JNA kuhar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.
Recept i priprema:
Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije cijelu
količinu vode i ostane suh.


Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 časa. Zatim ocjediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu
posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, poslije čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da huha uz povremeno dolivanje tople vode.


U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmješati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, poslije čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suho svinjsko meso i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije mješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorijevanja.
Izvor: Magazin.ba / dnevne.rs

12:20 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top