Sastojci
Vodena torta, biskvit
6 jaja
450 gr secera
15 zlica vode
300 gr glatkoga brasna
1 i pol prasak za pecivo
150 gr mljevenih oraha
1 naranca (korica)
Krema by Mignonne (iz: Cokoladni rolat)
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr cokolade
2 jaja
Krema by Monchi (iz: Chic chocolate cakes)
300 gr mascarponea
200 ml slatkoga vrhnja
1 vanil secer
200 gr bijele cokolade
1 naranca korica
Cokoladna glazura
150 gr cokolade
4 zlice ulja
Preljev za kore
1 naranca sok
2-3 zlice secera
Priprema
BISKVIT by Sasa: cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.
PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.
KREMA by Mignonne: pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
Na kraju u sve lagano umijesati snijeg od 2 bjelanjka.
Kremu malo ohladiti.
KREMA by Monchislava: otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.
Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).
U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
Kremu dobro ohladiti u frizideru.
Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.
(receptinadlanu)
Friday, 29 August 2014
Vodena torta
Posted by Unknown |  No comments
22:56
Share:

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo m...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Radi se o još jednoj super torti: Milka torta sa keksom i orasima. Već znate ko je glavni akter ... Sastojci: za jednu koru 6 ...
-
Sastojci za koru: 200 grama mljevenog keksa 125 grama maslaca 2 kašike soka od višanja Fil: 350 grama nekog od krem namaza, ja kor...
-
Sastojci karamel fil 100 gr. šećera 175 ml. vode 150 gr. mlevenog keksa žuti fil 100 gr. šećera ...
-
TIJESTO (KORE) ZA PITU Često me prijateljice i poznanice pitaju kako se pravi tijesto za pitu, štrudl, burek, zeljanicu, sirnicu ili k...
-
Sastojci RECEPT ZA DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO podloga 125 gr. maslaca ili margarina 200 gr. kondenzovanog mleka ...
0 comments: