Tortica je superiska, jako lagana, iako tako neizgleda, sa cokoladom i Baileys – om
Sastojci
BISKVIT :
3 jaja
3 zlice vruce vode
150 g secera
1 vanilin secer
50 g brasna
75 g skrobnog brasna
20 g kakao praha
2 cajne zlicice praska za pecivo (ne prepune)
KREMA :
4 cl Baileys likera ili nekog drugog kremastog
100 g meda
50 ml mlijeka
1 zlica kakao praha
1 mahuna vanilije (sjemenke)
10 listica zelatine
300 g cokoladnog pudinga (gotovog, skuhanog)
600 ml slatkog vrhnja
Priprema
BISKVIT :
Mutiti 3 jaja sa secerom i vanilin secerom. Dodavati polako zlicu po zlicu vruce vode i neprestano mutitit.Kad je masa postala pjenasta iskljuciti mikser.
Pomijesati brasno, skrobno brasno, kakao i prasak za pecivo i prosijati u masu od jaja. Lagano spatulom umijesati da se svi sastojci povezu.
Smjesu izliti u namascen kalup za torte promjera 26 cm.
Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva, 30 minuta.
Ohladjen biskvit prerezat na pola da dobijemo dvije kore.
Jednu koru narezat na manje kockice, a drugu ostaviti cijelu.
Citavu koru staviti na posluzavnik i poprskati sa 2 cl baileys likera. Staviti obruc oko kore.
KREMA :
Zelatinu potopiti u hladnu vodu i ostaviti da nabubri.
Slatko vrhnje umutiti u slag.
Koristite gotovi kupljeni cokoladni puding, potrebno je 300 g ili skuhati pa ohladiti skroz.
Pomijesati mlijeko sa kakao prahom, vanilinim sjemenkama, medom i preostalih 2 cl baileys likera. Staviti da se zagrije do tocke kljucanja pa maknuti sa stednjaka i u vrucem otopiti ocijedjenu zelatinu.
Ostaviti da se malo prohladi oko 5 min. Zatim umijesati cokoladni puding i mijesati sa zicom da se sjedini. Na kraju umijesati i slag i opet sve dobro izmjesati sa zicom.
U gotovu kremu dodati biskvit narezan na kockice i lagano zlicom izmjesat da se ne izmrvi.
Ja nisam stavila sve kockice biskvita, htjela sam da mi bude sto vise kremasto, umijesala sam malo vise od pola, a ostatak smo pojeli odmah
Kremu izliti na biskvit, poravnati i staviti tortu na hladjenje. Najmanje 5 sati, a najbolje preko noci.
Tortu ukrasiti po zelji (coolinarika.com)
Saturday 30 August 2014
Torta pralina
Posted by Unknown |  No comments
17:33
Share:
About Naveed Iqbal
Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.
Recent Articles
-
Sastojci za tijesto: 1 kg brašna voda kašičica soli Priprema tijesta: Navedene sastojke pomiješati i napraviti tijesto,zatim pus...
-
BUREK POTREBNO JE : 500 g brašna, malo ulja i soli, i eventualno malo vode ZA TIJESTO ZA JUFKE JE POTREBNO: 500 g brašna, malo ulja, ma...
-
Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jed...
-
Ono što je najbolje kod ovog kolača, osim što je izuzetno ukusan, je njegova brza priprema i simpatičan, šareni izgled. Uživajte u r...
-
Sastojci pripremiti 300 gr. mlevenog plazma keksa, po 4 kašike koristiti za pripremu svake kore, ostatak ide u fil za jednu...
-
Sastojci: Tijesto: 100 g čokolade za kuhanje 3 jaja 4 žlice hladne vode 100 g šećera 1 vrećica vanilin šećera na vrh noža soli 100 g...
-
Sastojci 5 dcl. slatke mlečne pavlake 5 kašika šećera 200 gr. šlaga (prah) 2,5 dcl. mleka 200 gr. kisele punomasne pavlake ...
-
Sastojci KORA: 2 ŠALICE BADEMA 1 ŠALICA ORAHA 10 SUHIH SMOKVI + VODA 4-5 ŽLICA MEDA 2 ŽLICE RASTOPLJ.KOKOSOVOG ULJA 2 VELIKE ...
-
Tijesto: 28 dag brašna 10 dag masti 15 dag šećera 1 jaje 1/2 praška za pecivo 2 žlice mlijeka Krema: 5 dl mlijeka 1 vanilin ...
-
Sastojci: Kora -10 bjelanaca -100 gr mljevenih oraha -100 gr sitno sjeckanih oraha -200 gr secera -4 pune kasike brasna ...
0 comments: