Blog Archive

Powered by Blogger.

Thursday 28 August 2014

Jesenski vjetar

Posted by Unknown  |  No comments

Jesenski vjetar
Sastojci

POŠIRANE KRUŠKE
4 male kruške, oguljene, sredina očišćena (ili 2 veće)
3 šalice vode
1/2 šalice šećera
4 anisa (ili 2 zlicice sjemena)
2 štapića cimeta
1 cijeli muškatni oraščić
1/2 mahune vanilije
BISKVIT
3 jaja
10 dag šećera
5 dag badema
5 dag lješnjaka
5 dag kakaa
3 dag brašna
2 žlice vode
4 žlice mlijeka
maslac i brašno za kalup
KARAMEL MOUSSE
1/2 šalice šećera
2 žlice vode
2 žlice maslaca
1 šalica vrhnja za šlag
BAVARSKA KREMA OD VANILIJE
4 žumanjka
50 g šećera
1 šalica punomasnog mlijeka
1/2 mahune vanilije
1 šalica šlaga
3 žlice gustina
PRELJEV OD SOKA KRUŠKI
1 šalica sirupa od kruške (koji je ostao od kuhanja)
1 preljev za torte

Priprema

POŠIRANE KRUŠKE

Kruške oguliti i očistiti sredinu. Staviti u posudu sa vodom, šećerom i začinima te kuhati 30-ak minuta.

Kad omekšaju izvaditi iz sirupa. Ohladiti te isjeckati na kockice.

Tekućinu vratiti na vatru da se smanji tako da ostane oko 1 šalice. Maknuti s vatre i procijediti od začina.

BISKVIT

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.

Ispržiti bademe i lješnjake te smljeti. Pomješati ih i dodati brašno te kakao.

Istuči snijeg od bjelanjaka s malo soli.

Potom kremasto izmiksati žumanjke sa šećerom, vodom i mlijekom.

Naizmjenično dodavati u žumanjke kakao smjesu i bjelanjke. Dobro ujednačiti.

U pleh (35x22cm) staviti papir za pečenje i lagano podmazati

Peći oko 20-ak minuta na 180 stupnjeva.

Ostaviti da se ohladi te potom odstraniti papir i vratiti biskvit u pleh.

Politi biskvit sa 2 žlice sirupa od kuhanja krušaka.

KARAMEL MOUSSE

3/4 šalice šlaga držati u hladnjaku, a 1/4 (cca. 62,5 ml) ostaviti sa strane jer će se to dodati u karamel.

Šećer i vodu dodati te zagrijati na srednjoj vatri. Nakon što voda ispari početi će se topiti šećer. Zagrijavati dok ne dobije lijepu tamno smeđu karamel boju. U to dodati maslac pa vrhnje. Dobro ujednačiti.

Ohladiti na sobnoj temperaturi.

Istuči šlag. 1/3 dodati i dobro umješati u karamel, a potom dodati ostatak.

Namazati na biskvit i izravnati.

Staviti u hladnjak

BAVARSKA KREMA OD VANILIJE

Umutite žumanjke sa šećerom i gustinom.

U posudu zagrijte mlijeko i vaniliju.

Kad zakuha dodati smjesu žumanjaka te mješati dok se ne zgusne kao puding.

Umješati lagano kruške te ohladiti.

Umutiti šlag te potom lagano umješati u kremu.

Namazati na musse od karamele.

Staviti u  hladnjak.

PRELJEV OD SIRUPA U KOJEM SU SE KRUŠKE KUHALE

1 šalicu sirupa od kuhanja pripremiti po uputama na preljevu za torte te izliti na kolač i brzo poravnati.

(coolinarika.com)

10:23 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 comments:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top