Priprema:
Nokle:
Staviti da provrije 1 l mlijeka, sa malo secera (recimo 1 – 2 kasicice) i vanilom (stapic ili u prahu).
Od 6 svjezih bjelanaca ulupati cvrst sneg i malo ga zasladiti.
Kada mlijeko provrije, kasikom vaditi knedle/nokle od ulupanog snega, stavljati ih u mlijeko koje vri, pa ih kuhati okrecuci i jednu i drugu stranu.
Kuhane knedle vaditi resetkastom kasikom iz mlijeka, poredati u plicu posudu, da bi mogle jos da se ocjede.
krem:
Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika kristal – secera i 1 kasicicom brasna.
Ovu smjesu polako sipati u mlijeko u kome su se kuhale knedle. Mlijeko treba da vri, a postupak je isti kao kada se pravi puding.
Mjesati stalno da ne zagori, skinuti sa vatre kada dobije gustinu malo manju nego sto je gustina pudinga kada se razliva u posude.
Sada zuti krem razliti u manje posude, prethodno ovlazene, ili u jednu vecu posudu iz koje ce se sne – nokle sluziti.
Preko krema sloziti knedle od snega. Servira se hladno, moze i iz frizidera.
Od 6 svjezih bjelanaca ulupati cvrst sneg i malo ga zasladiti.
Kada mlijeko provrije, kasikom vaditi knedle/nokle od ulupanog snega, stavljati ih u mlijeko koje vri, pa ih kuhati okrecuci i jednu i drugu stranu.
Kuhane knedle vaditi resetkastom kasikom iz mlijeka, poredati u plicu posudu, da bi mogle jos da se ocjede.
krem:
Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika kristal – secera i 1 kasicicom brasna.
Ovu smjesu polako sipati u mlijeko u kome su se kuhale knedle. Mlijeko treba da vri, a postupak je isti kao kada se pravi puding.
Mjesati stalno da ne zagori, skinuti sa vatre kada dobije gustinu malo manju nego sto je gustina pudinga kada se razliva u posude.
Sada zuti krem razliti u manje posude, prethodno ovlazene, ili u jednu vecu posudu iz koje ce se sne – nokle sluziti.
Preko krema sloziti knedle od snega. Servira se hladno, moze i iz frizidera.
Izvor: tortekolaci.com
15:31
Share:
0 comments: