Powered by Blogger.

Monday, 29 September 2014

Fotografija vijesti

Ovaj kolač ćete jako brzo pripremiti, a svidjeti će vam se njegov prozračni bisktvi i ne brinite pivo se uopće ne osjeti.



Sastojci
4 jaja
3 male šalice (za crnu kavu) šećera
3 male šalice ulja
6 malih šalica brašna
1 prašak za pecivo
3 male šalice piva
2 male šalice kraš expressa ili kakaa


Još:
Voćni pekmez
Čokolada za kuhanje



Priprema

Mikserom umutite sve sastojke po redu i stavite peći biskvit na 200 stupnjeva celzijusa oko 20-25 minuta.
Na topli biskvit namažite marmeladu i prelijte otopljenu čokoladu

Zanimljiva slastica: Kolač od piva

Posted by Unknown  |  No comments

Fotografija vijesti

Ovaj kolač ćete jako brzo pripremiti, a svidjeti će vam se njegov prozračni bisktvi i ne brinite pivo se uopće ne osjeti.



Sastojci
4 jaja
3 male šalice (za crnu kavu) šećera
3 male šalice ulja
6 malih šalica brašna
1 prašak za pecivo
3 male šalice piva
2 male šalice kraš expressa ili kakaa


Još:
Voćni pekmez
Čokolada za kuhanje



Priprema

Mikserom umutite sve sastojke po redu i stavite peći biskvit na 200 stupnjeva celzijusa oko 20-25 minuta.
Na topli biskvit namažite marmeladu i prelijte otopljenu čokoladu

18:04 Share:
Ako vam opada kosa iz neobjašnjivih razloga, umjesto eksperimentiranja sa šamponima, regeneratorima, serumima i uljima, pokušajte povećati količinu ribe, zelenog lisnatog povrća i mrkve.

Tri vrste namirnica koje zaustavljaju opadanje kose
Riba, posebno losos i tuna, bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre za zdravu kosu. Ukoliko redovno konzumirate ribu, spriječit ćete opadanje kose.


Zeleno lisnato povrće, poput špinata, bogat je izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Povrće treba biti dio vaše redovne ishrane, a možete napraviti i sok.


Mrkva je bogata beta karotenom, koji proizvodi vitamin A. Ovaj vitamin pomaže u stvaranju ulja koji hrani kosu. Nedostatak vitamina A dovodi do slabljenja kose i njenog opadanja. Kako bi se to spriječilo, dovoljno je pojesti svježu mrkvu dnevno, popiti čašu soka od mrkve ili je skuhati.
Izvor: klix.ba

Tri vrste namirnica koje zaustavljaju opadanje kose

Posted by Unknown  |  No comments

Ako vam opada kosa iz neobjašnjivih razloga, umjesto eksperimentiranja sa šamponima, regeneratorima, serumima i uljima, pokušajte povećati količinu ribe, zelenog lisnatog povrća i mrkve.

Tri vrste namirnica koje zaustavljaju opadanje kose
Riba, posebno losos i tuna, bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre za zdravu kosu. Ukoliko redovno konzumirate ribu, spriječit ćete opadanje kose.


Zeleno lisnato povrće, poput špinata, bogat je izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Povrće treba biti dio vaše redovne ishrane, a možete napraviti i sok.


Mrkva je bogata beta karotenom, koji proizvodi vitamin A. Ovaj vitamin pomaže u stvaranju ulja koji hrani kosu. Nedostatak vitamina A dovodi do slabljenja kose i njenog opadanja. Kako bi se to spriječilo, dovoljno je pojesti svježu mrkvu dnevno, popiti čašu soka od mrkve ili je skuhati.
Izvor: klix.ba

15:52 Share:
Fotografija vijesti
Budući da su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje organizma, potrebno ih je unositi hranom.Naša se vrsta već tisućljećima hrani ribom i plodovima mora. Štoviše, cijele su nacije othranjene na hrani iz mora. Riba se lovi i jede još od razdoblja prapovijesti, a najstarija zabilješka o ribi kao hrani Homo sapiensa stara je preko 380 000 godina. Ribu su izuzetno cijenili i stari narodi, Egipćani, Kinezi i Rimljani.
Naklonjenost starih Kineza prema ribi dokumentirana najstarijim ribljim receptom ­ - mariniranom i začinjenom šaranu, koji potječe iz 1300. godine prije Krista. Naklonjenost starih Rimljana dokumentirana je pak podatkom o vrtoglavom iznosu koji je na aukciji izdvojen za ribu, a koji još i danas drži rekord. Naime, za dva živa crvena cipla na jednoj je aukciji u Starome Rimu izdvojeno otprilike 24 000 današnjih dolara.


Koliko ribe jedemo?
Preporučljivo je bar dvaput tjedno pojesti minimalno 170 grama ribe. Od toga je uputno da bar jedna porcija bude „masna" riba poput lososa, skuše, haringe, srdele ili sabljarke, budući da te vrste ribe sadrže najviše blagotvornih esencijalnih masnih kiselina.
Čini se kako se navedene preporuke iz godine u godinu nastoje sve više slijediti. Naime, prema izvješćima o potrošnji ribe, godišnja konzumacija po glavi stanovnika posljednjih je godina globalno porasla. Prema nekim prognozama, stabilizacija se očekuje kod postignutog unosa od 40 do 60 kg ribe godišnje po glavi stanovnika. Iako su Hrvati većim dijelom prema mentalitetu, kulturi, načinu življena i prehrani bliski stanovnicima Mediterana, još uvijek su skromni potrošači ribe. Potrošnja ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi oko 8,5 kilograma, u Grčkoj 21 kg, Italiji 24 kg, Francuskoj 33 kg, Španjolskoj 44, Portugalu 57, a na Islandu, nedostižnih 90 kg ribe.Okus i nutritivna vrijednost ribe


S obzirom na to da je riblji dom voda, a ne kopno, riba ima specifičnu građu koja ju razlikuje od kopnenih životinja. Riba ima male, lagane kosti, nježno vezivno tkivo i blijedo mišićno tkivo što je rezultat činjenice da je voda gušća od zraka. Voda je zaslužna i za poseban okus ribe. Naime, morska voda sadrži približno 3% soli, dok je optimalna razina otopljenih minerala unutar životinjske stanice oko 1%. Kako bi uravnotežila svoje tjelesne tekućine sa salinitetom mora, većina morskih životinja puni stanice aminokiselinama i srodnim spojevima aminima, a upravo te slobodne aminokiseline predstavljaju nosioce okusa u ribi. Za profinjen okus ribe zaslužne su i nezasićene masne kiseline.
Riba ima i karakterističan miris za kojeg je odgovoran spoj naziva trietilamin. No, osim što daje specifičan miris, trietilamin potiče izlučivanje enzima probave i olakšava probavljivost ove namirnice. Poznato je da je riba odličan izvor bjelančevina, a bjelančevine ribe lakše su probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina mesa i mlijeka. Zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode bjelančevina koja su uglavnom kratka mišićna vlakna, mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj „težine" u želucu.
Iako u prehrani čovjeka riba primarno predstavlja izvor visokokvalitetnih bjelančevina, nutricionistički se riba u prvome redu promatra kroz profil masti koje sadrži. Riba je izvor esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina koje organizam čovjeka ne može sam sintetizirati. Budući da su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje organizma, potrebno ih je unositi hranom. Ove masne kiseline, poznatije kao omega-3 kiseline, ujedno su nosioci povoljnih svojstava ribe.


Kao sastavni dio prehrane, riba doprinosi i sveukupnom unosu vitamina, a posebice minerala. Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena. Posebno je zanimljivo da kod ribe uglavnom ne vrijedi postavka da je skuplje nužno i kvalitetnije. Često je ona jeftinija, plava riba, bogatija blagotvornim masnim kiselinama neophodnima za zdravlje. Pravi primjer prečesto je podcjenjivana srdela, koja po nutritivnom profilu spada među visokovrijedne namirnice. Izrazito je bogata esencijalnim masnim kiselinama i bjelančevinama neophodnim za intelektualni rad i dobru koncentraciju.
Međutim, važno je naglasiti da masnija riba nije „manje zdrava". Štoviše, masna riba upravo zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Prema dosadašnjim spoznajama, dnevni unos 250 mg omega­-3 masnih kiselina dovoljan je za značajno smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumacija masne ribe dvaput tjedno, kako to preporučuju nutricionisti, dat će značajan doprinos osiguravanju i poboljšanju općeg zdravlja.
Zdravstvene blagodati konzumacije ribe
Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Međutim, daleko najveća blagodat koju nudi riba ona je za zdravlje srca i krvnih žila. Studija znanstvenika sa Harvarda otkrila je kako redoviti umjereni unos ribe koja obiluje omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 36%. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da redovit unos ribe tijekom trudnoće i dojenja ima blagotvoran učinak na zdravlje dojenčeta i majke. Posebna se važnost pridaje omega­-3 masnim kiselinama i njihovom utjecaju na kognitivne sposobnosti djeteta te prevenciju kardiovaskularnih, malignih i kroničnih upalnih bolesti.
Konzumacija ribe posebnu korist donosi osobama starije dobi. Tome u prilog govori istraživanje znanstvenika s Northeastern University koje je pokazalo kako osobe starije životne dobi koje češće konzumiraju ribu imaju veću gustoću kostiju od svojih vršnjaka. Žene u postmenopauzi koje redovito jedu kuhanu ili pečenu ribu imaju 30% manji rizik za srčani zastoj u odnosu na žene koje na isti način pripremljenu ribu jedu vrlo rijetko ili nikada, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu Circulation - Heart Failure. Pritom plava riba polučuje znatno snažnije djelovanje na očuvanje zdravlja u odnosu na bijelu ribu.
naturala.hr

Dobro je jesti ribu,a evo i zašto

Posted by Unknown  |  No comments

Fotografija vijesti
Budući da su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje organizma, potrebno ih je unositi hranom.Naša se vrsta već tisućljećima hrani ribom i plodovima mora. Štoviše, cijele su nacije othranjene na hrani iz mora. Riba se lovi i jede još od razdoblja prapovijesti, a najstarija zabilješka o ribi kao hrani Homo sapiensa stara je preko 380 000 godina. Ribu su izuzetno cijenili i stari narodi, Egipćani, Kinezi i Rimljani.
Naklonjenost starih Kineza prema ribi dokumentirana najstarijim ribljim receptom ­ - mariniranom i začinjenom šaranu, koji potječe iz 1300. godine prije Krista. Naklonjenost starih Rimljana dokumentirana je pak podatkom o vrtoglavom iznosu koji je na aukciji izdvojen za ribu, a koji još i danas drži rekord. Naime, za dva živa crvena cipla na jednoj je aukciji u Starome Rimu izdvojeno otprilike 24 000 današnjih dolara.


Koliko ribe jedemo?
Preporučljivo je bar dvaput tjedno pojesti minimalno 170 grama ribe. Od toga je uputno da bar jedna porcija bude „masna" riba poput lososa, skuše, haringe, srdele ili sabljarke, budući da te vrste ribe sadrže najviše blagotvornih esencijalnih masnih kiselina.
Čini se kako se navedene preporuke iz godine u godinu nastoje sve više slijediti. Naime, prema izvješćima o potrošnji ribe, godišnja konzumacija po glavi stanovnika posljednjih je godina globalno porasla. Prema nekim prognozama, stabilizacija se očekuje kod postignutog unosa od 40 do 60 kg ribe godišnje po glavi stanovnika. Iako su Hrvati većim dijelom prema mentalitetu, kulturi, načinu življena i prehrani bliski stanovnicima Mediterana, još uvijek su skromni potrošači ribe. Potrošnja ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi oko 8,5 kilograma, u Grčkoj 21 kg, Italiji 24 kg, Francuskoj 33 kg, Španjolskoj 44, Portugalu 57, a na Islandu, nedostižnih 90 kg ribe.Okus i nutritivna vrijednost ribe


S obzirom na to da je riblji dom voda, a ne kopno, riba ima specifičnu građu koja ju razlikuje od kopnenih životinja. Riba ima male, lagane kosti, nježno vezivno tkivo i blijedo mišićno tkivo što je rezultat činjenice da je voda gušća od zraka. Voda je zaslužna i za poseban okus ribe. Naime, morska voda sadrži približno 3% soli, dok je optimalna razina otopljenih minerala unutar životinjske stanice oko 1%. Kako bi uravnotežila svoje tjelesne tekućine sa salinitetom mora, većina morskih životinja puni stanice aminokiselinama i srodnim spojevima aminima, a upravo te slobodne aminokiseline predstavljaju nosioce okusa u ribi. Za profinjen okus ribe zaslužne su i nezasićene masne kiseline.
Riba ima i karakterističan miris za kojeg je odgovoran spoj naziva trietilamin. No, osim što daje specifičan miris, trietilamin potiče izlučivanje enzima probave i olakšava probavljivost ove namirnice. Poznato je da je riba odličan izvor bjelančevina, a bjelančevine ribe lakše su probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina mesa i mlijeka. Zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode bjelančevina koja su uglavnom kratka mišićna vlakna, mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj „težine" u želucu.
Iako u prehrani čovjeka riba primarno predstavlja izvor visokokvalitetnih bjelančevina, nutricionistički se riba u prvome redu promatra kroz profil masti koje sadrži. Riba je izvor esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina koje organizam čovjeka ne može sam sintetizirati. Budući da su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje organizma, potrebno ih je unositi hranom. Ove masne kiseline, poznatije kao omega-3 kiseline, ujedno su nosioci povoljnih svojstava ribe.


Kao sastavni dio prehrane, riba doprinosi i sveukupnom unosu vitamina, a posebice minerala. Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena. Posebno je zanimljivo da kod ribe uglavnom ne vrijedi postavka da je skuplje nužno i kvalitetnije. Često je ona jeftinija, plava riba, bogatija blagotvornim masnim kiselinama neophodnima za zdravlje. Pravi primjer prečesto je podcjenjivana srdela, koja po nutritivnom profilu spada među visokovrijedne namirnice. Izrazito je bogata esencijalnim masnim kiselinama i bjelančevinama neophodnim za intelektualni rad i dobru koncentraciju.
Međutim, važno je naglasiti da masnija riba nije „manje zdrava". Štoviše, masna riba upravo zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Prema dosadašnjim spoznajama, dnevni unos 250 mg omega­-3 masnih kiselina dovoljan je za značajno smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumacija masne ribe dvaput tjedno, kako to preporučuju nutricionisti, dat će značajan doprinos osiguravanju i poboljšanju općeg zdravlja.
Zdravstvene blagodati konzumacije ribe
Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Međutim, daleko najveća blagodat koju nudi riba ona je za zdravlje srca i krvnih žila. Studija znanstvenika sa Harvarda otkrila je kako redoviti umjereni unos ribe koja obiluje omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 36%. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da redovit unos ribe tijekom trudnoće i dojenja ima blagotvoran učinak na zdravlje dojenčeta i majke. Posebna se važnost pridaje omega­-3 masnim kiselinama i njihovom utjecaju na kognitivne sposobnosti djeteta te prevenciju kardiovaskularnih, malignih i kroničnih upalnih bolesti.
Konzumacija ribe posebnu korist donosi osobama starije dobi. Tome u prilog govori istraživanje znanstvenika s Northeastern University koje je pokazalo kako osobe starije životne dobi koje češće konzumiraju ribu imaju veću gustoću kostiju od svojih vršnjaka. Žene u postmenopauzi koje redovito jedu kuhanu ili pečenu ribu imaju 30% manji rizik za srčani zastoj u odnosu na žene koje na isti način pripremljenu ribu jedu vrlo rijetko ili nikada, otkriva istraživanje objavljeno u časopisu Circulation - Heart Failure. Pritom plava riba polučuje znatno snažnije djelovanje na očuvanje zdravlja u odnosu na bijelu ribu.
naturala.hr

15:16 Share:
Fotografija vijesti
Pjesmu je napisala djevojka u
posljednjoj fazi bolesti, u New York bolnici. Proslijedio ju je njen liječnik.
Budite sigurni da ste shvatili završnu napomenu poslije pjesme.
Da li si ikad gledao djecu
na ringišpilu?
Ili slušao kako zapljuskuje zemlju ?
Da li si ikad pratio leptirov kaotičan let?
Ili zurio u sunce
na zalasku?
Bolje uspori ...
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Da li protrčiš kroz svaki dan kao da letiš?
Kad pitaš Kako si,
čuješ li odgovor?
Kad se dan završi,
odlaziš li u krevet
sa sljedećih stotinu poslova koji jure kroz tvoje misli...Bolje uspori.
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Kažeš li nekad svom djetetu uradit ćemo sutra i u svojoj žurbi ne primijetiš njegovu tugu ?
Da li si ikad izgubio kontakt i dopustio da umre dobro prijateljstvo
samo zato što nisi imao vremena ili nisi nazvao i rekao: "Bok.."
Bolje uspori.
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Kad trčiš da stigneš negdje propustiš polovinu zabave koja te tamo čeka. Kad brineš i trčiš kroz dan,
isto je kao da si bacio neotvoren poklon.
Život nije trka.
Uspori. Čuj glazbu
prije nego što se pjesma završi...


Dragi moji : Molim vas, proslijedite ovo svakome koga znate, čak
i onome koga ne znate! Ovo je molba jedne posebne djevojke koja će
uskoro napustiti ovaj svijet zbog raka. Ovoj mladoj djevojci ostalo je
samo 6 mjeseci života i njena je želja da slanjem ovog maila poruči
svima da žive punim plućima, onako kako to ona nikad neće moći. Ona
nikada neće ispuniti ono što je obećala, neće završiti srednju školu
niti se udati i imati obitelj....Dijeleći ovaj post ne dajete svoj novac, samo svoje vrijeme i šaljete snažnu poruku :
"USPORI život jako brzo prolazi ...

Pjesma koju je napisala tinejdžerica bolesna od raka: Uspori život jako brzo prolazi

Posted by Unknown  |  No comments

Fotografija vijesti
Pjesmu je napisala djevojka u
posljednjoj fazi bolesti, u New York bolnici. Proslijedio ju je njen liječnik.
Budite sigurni da ste shvatili završnu napomenu poslije pjesme.
Da li si ikad gledao djecu
na ringišpilu?
Ili slušao kako zapljuskuje zemlju ?
Da li si ikad pratio leptirov kaotičan let?
Ili zurio u sunce
na zalasku?
Bolje uspori ...
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Da li protrčiš kroz svaki dan kao da letiš?
Kad pitaš Kako si,
čuješ li odgovor?
Kad se dan završi,
odlaziš li u krevet
sa sljedećih stotinu poslova koji jure kroz tvoje misli...Bolje uspori.
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Kažeš li nekad svom djetetu uradit ćemo sutra i u svojoj žurbi ne primijetiš njegovu tugu ?
Da li si ikad izgubio kontakt i dopustio da umre dobro prijateljstvo
samo zato što nisi imao vremena ili nisi nazvao i rekao: "Bok.."
Bolje uspori.
Ne pleši tako brzo.
Vrijeme je kratko.
Glazba neće trajati zauvijek.
Kad trčiš da stigneš negdje propustiš polovinu zabave koja te tamo čeka. Kad brineš i trčiš kroz dan,
isto je kao da si bacio neotvoren poklon.
Život nije trka.
Uspori. Čuj glazbu
prije nego što se pjesma završi...


Dragi moji : Molim vas, proslijedite ovo svakome koga znate, čak
i onome koga ne znate! Ovo je molba jedne posebne djevojke koja će
uskoro napustiti ovaj svijet zbog raka. Ovoj mladoj djevojci ostalo je
samo 6 mjeseci života i njena je želja da slanjem ovog maila poruči
svima da žive punim plućima, onako kako to ona nikad neće moći. Ona
nikada neće ispuniti ono što je obećala, neće završiti srednju školu
niti se udati i imati obitelj....Dijeleći ovaj post ne dajete svoj novac, samo svoje vrijeme i šaljete snažnu poruku :
"USPORI život jako brzo prolazi ...

15:12 Share:
pasulj-vojni
Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuharu objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.


JNA kuhari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije mješati.
Na sajtu JNA kuhar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.
Recept i priprema:
Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije cijelu
količinu vode i ostane suh.


Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 časa. Zatim ocjediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu
posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, poslije čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da huha uz povremeno dolivanje tople vode.


U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmješati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, poslije čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suho svinjsko meso i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije mješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorijevanja.
Izvor: Magazin.ba / dnevne.rs

OTKRIVENA STROGO ČUVANA VOJNA TAJNA: Evo kako se kuhao čuveni grah u JNA

Posted by Unknown  |  No comments

pasulj-vojni
Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuharu objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.


JNA kuhari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije mješati.
Na sajtu JNA kuhar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.
Recept i priprema:
Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije cijelu
količinu vode i ostane suh.


Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 časa. Zatim ocjediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu
posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, poslije čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da huha uz povremeno dolivanje tople vode.


U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmješati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, poslije čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suho svinjsko meso i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije mješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorijevanja.
Izvor: Magazin.ba / dnevne.rs

12:20 Share:
Proso je pristupačno, jednostavno i zaista čudesno sredstvo za liječenje bubrega
Fotografija vijesti
Mnogi tvrde da im je proso pomoglo da zaborave na probleme s bubrezima. U narodnoj medicini se koristi kao prirodni lijek za liječenje urolitijaze (stvaranje kamenca u mokraći i urotraktu). Efikasno čisti bubrege, eliminira pijesak i sluz, uklanja sitno kamenje iz bubrega i mjehura, pomaže kod ženskih bolesti i liječi cistitis.
Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja posjeduje visoku hranljivu vrijednost i ljekovita svojstva.
Predlažemo vam jedan zaista čudesan i djelotvoran recept ruske narodne medicine za liječenje bubrega koji će pomoći u čišćenju bubrega, izlučivanju sluzi, pijeska i sitnog kamenja.
Recept uklanjanja kamenca iz bubrega


Priprema
Uvečer, 1 čašu (200 gr ) prosa isperite u toploj vodi.
Uspite proso u veću teglu (od 3 litre) i prelijte 2/3 tegle vrućom prokuhanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći.
Ujutro ponovo promućkajte. Primijetit ćete bijelu mutnu tekućinu u tegli.
Ovo je vaš lijek.
Izlijte tu tekućinu iz tegle u drugu posudu.
Pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite.
Proso nemojte bacati. Skuhajte zdravu kašu i pojedite je za doručak. (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuha se 15-ak minuta).
Uvečer pripremite novu porciju za sutra, po istom postupku. Ovo treba piti 10-15 dana.


Rezultat
Poslije 10-15 dana, kamenac će se rastopiti i izaći će zajedno s urinom, a bubrezi su očišćeni od pijeska, sluzi i kamenca.
Eliminirana je upala, obnovljena su tkiva bubrega i organa urinarnog trakta.
Proso je žitarica pristupačna svakome.


Nije skupa, možete je pronaći uglavnom u svim trgovinama i pokušajte kupiti iz organskog uzgoja.
Uvođenjem prosa u svoju prehranu doprinijeti ćete zdravlju svojih bubrega.
Prevencija je ono o čemu je važno misliti, jer će vaš organizam izbjeći potencijalne bolesti i čistit ćete ga na prirodan način.
Mješavina grejpa i maslinovog ulja, koja se koristi za čišćenje jetre također potiče razlaganje kamenaca, kako u žučnoj kesi tako i u bubrezima.
uspesnazena.com

Za samo 10 dana ukloniti kamenac iz bubrega uz pomoć prosa

Posted by Unknown  |  No comments

Proso je pristupačno, jednostavno i zaista čudesno sredstvo za liječenje bubrega
Fotografija vijesti
Mnogi tvrde da im je proso pomoglo da zaborave na probleme s bubrezima. U narodnoj medicini se koristi kao prirodni lijek za liječenje urolitijaze (stvaranje kamenca u mokraći i urotraktu). Efikasno čisti bubrege, eliminira pijesak i sluz, uklanja sitno kamenje iz bubrega i mjehura, pomaže kod ženskih bolesti i liječi cistitis.
Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja posjeduje visoku hranljivu vrijednost i ljekovita svojstva.
Predlažemo vam jedan zaista čudesan i djelotvoran recept ruske narodne medicine za liječenje bubrega koji će pomoći u čišćenju bubrega, izlučivanju sluzi, pijeska i sitnog kamenja.
Recept uklanjanja kamenca iz bubrega


Priprema
Uvečer, 1 čašu (200 gr ) prosa isperite u toploj vodi.
Uspite proso u veću teglu (od 3 litre) i prelijte 2/3 tegle vrućom prokuhanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći.
Ujutro ponovo promućkajte. Primijetit ćete bijelu mutnu tekućinu u tegli.
Ovo je vaš lijek.
Izlijte tu tekućinu iz tegle u drugu posudu.
Pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite.
Proso nemojte bacati. Skuhajte zdravu kašu i pojedite je za doručak. (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuha se 15-ak minuta).
Uvečer pripremite novu porciju za sutra, po istom postupku. Ovo treba piti 10-15 dana.


Rezultat
Poslije 10-15 dana, kamenac će se rastopiti i izaći će zajedno s urinom, a bubrezi su očišćeni od pijeska, sluzi i kamenca.
Eliminirana je upala, obnovljena su tkiva bubrega i organa urinarnog trakta.
Proso je žitarica pristupačna svakome.


Nije skupa, možete je pronaći uglavnom u svim trgovinama i pokušajte kupiti iz organskog uzgoja.
Uvođenjem prosa u svoju prehranu doprinijeti ćete zdravlju svojih bubrega.
Prevencija je ono o čemu je važno misliti, jer će vaš organizam izbjeći potencijalne bolesti i čistit ćete ga na prirodan način.
Mješavina grejpa i maslinovog ulja, koja se koristi za čišćenje jetre također potiče razlaganje kamenaca, kako u žučnoj kesi tako i u bubrezima.
uspesnazena.com

12:15 Share:
Od gubitka kose pate i muškarci i žene, a on može biti uzrokovan unutarnjim i vanjskim utjecajima. Najčešći uzročnici su stres, lijekovi, nedostatak minerala, bolest i prehrana, no protiv prekomjernog ispadanja vlasi možete se boriti sami i to prirodnim putem. Preporuka je prirodni šampon prepun ljekovitog bilja koji možete napraviti kod kuće

Fotografija vijesti
Sastojci za šampon protiv opadanja kose:
- 2 šalice destilirane vode
- šamponska baza
- čaj od ružmarina (daje kosi sja, jača folikul vlasi i potiče rast kose)
- čaj od kadulje (snažan antioksidans i djeluje antibakterijski)
- čaj od koprive (jača korijen i djeluje stimulativno na rast kose)
- čaj od lavande (sprečava mašćenje kose i iritacije na tjemenu)
- 2000 mg MSM (metilsulfonilmetan) u prahu
- 1 staklenka
- 1 plastična bočica od 3 decilitra (kao od jogurta)


Priprema:
1. U staklenki izmiješajte sušeno bilje.
2. Zagrijte destiliranu vodu dok ne zakuha, maknite ju s vatre te u nju dodajte tri žlice mješavine bilja, poklopite i ostavite da tako odstoji 30 do 40 minuta.
3. Nakon pola sata u čaj dodajte MSM te ostavite još desetak minuta dok se ne otopi te procijedite u posudu.
4. U bočicu ulijte 1 decilitar čaja te dodajte 1,5 decilitar šamponske baze. Bocu začepite i dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu.


Napomena:
Šamponsku bazu i MSM može se kupiti putem internet prodaje ili u biljnim ljekarnama
Izmiješano bilje začepite i sačuvajte za drugi puta.
MSM (metilsulfonilmetan) sadrži sumpor koji poboljšava rast i kvalitetu kose i noktiju, hrani korijen kisikom i hranjivim tvarima te njeguje i obnavlja kožu. No šampon možete napraviti i bez njega.
Izvor: zadovoljna.hr

Napravite šampon protiv opadanja kose

Posted by Unknown  |  No comments

Od gubitka kose pate i muškarci i žene, a on može biti uzrokovan unutarnjim i vanjskim utjecajima. Najčešći uzročnici su stres, lijekovi, nedostatak minerala, bolest i prehrana, no protiv prekomjernog ispadanja vlasi možete se boriti sami i to prirodnim putem. Preporuka je prirodni šampon prepun ljekovitog bilja koji možete napraviti kod kuće

Fotografija vijesti
Sastojci za šampon protiv opadanja kose:
- 2 šalice destilirane vode
- šamponska baza
- čaj od ružmarina (daje kosi sja, jača folikul vlasi i potiče rast kose)
- čaj od kadulje (snažan antioksidans i djeluje antibakterijski)
- čaj od koprive (jača korijen i djeluje stimulativno na rast kose)
- čaj od lavande (sprečava mašćenje kose i iritacije na tjemenu)
- 2000 mg MSM (metilsulfonilmetan) u prahu
- 1 staklenka
- 1 plastična bočica od 3 decilitra (kao od jogurta)


Priprema:
1. U staklenki izmiješajte sušeno bilje.
2. Zagrijte destiliranu vodu dok ne zakuha, maknite ju s vatre te u nju dodajte tri žlice mješavine bilja, poklopite i ostavite da tako odstoji 30 do 40 minuta.
3. Nakon pola sata u čaj dodajte MSM te ostavite još desetak minuta dok se ne otopi te procijedite u posudu.
4. U bočicu ulijte 1 decilitar čaja te dodajte 1,5 decilitar šamponske baze. Bocu začepite i dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu.


Napomena:
Šamponsku bazu i MSM može se kupiti putem internet prodaje ili u biljnim ljekarnama
Izmiješano bilje začepite i sačuvajte za drugi puta.
MSM (metilsulfonilmetan) sadrži sumpor koji poboljšava rast i kvalitetu kose i noktiju, hrani korijen kisikom i hranjivim tvarima te njeguje i obnavlja kožu. No šampon možete napraviti i bez njega.
Izvor: zadovoljna.hr

10:36 Share:
Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top