Ovaj recept imam već dosta godina i ne odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem šećerom u prahu.
Potrebno je:
Potrebno je:
1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja
Priprema:
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu.
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu.
17:42
Share:
0 comments: