Powered by Blogger.

Wednesday, 4 February 2015

Brza torta sa plazma keksom
Torta koja se sprema brzo i lako, ne zahteva puno veštine, kremasta je i ukusna.
Sastojci
  • 300 g mlevene plazme
  • 2 manje banane
  • 50 g mlečne čokolade
  • Sok od 2 ceđene narandže
  • Trećina margarina ( od 250 g)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
Priprema
Umutite margarin koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi sa prah i vanilin šećerom. Banane naseckajte u tu smesu. U istu smesu izrendajte na krupno rende čokoladu ili je nožem isitnite. Ceđeni sok od narandže takođe dodajte u posudu.
Na kraju dodajte mlevenu plazmu i sve lepo izmešajte. Kada se sastojci lepo sjedine izručite fil za tortu u kalup, oblik po želji. Na dno kalupa pre toga stavite prijanjajuću foliju da bi se lakše prevrnula torta.
Ostaviti tortu u frižider na nekoliko sati da se lepo stegne. Kada je dovoljno čvrsta prevrnite je na tacnu i dekorišite šlagom po želji. (milicinakuhinja.blogspot.com/tajnisastojak)

Brza torta sa plazma keksom

Posted by Unknown  |  No comments

Brza torta sa plazma keksom
Torta koja se sprema brzo i lako, ne zahteva puno veštine, kremasta je i ukusna.
Sastojci
  • 300 g mlevene plazme
  • 2 manje banane
  • 50 g mlečne čokolade
  • Sok od 2 ceđene narandže
  • Trećina margarina ( od 250 g)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
Priprema
Umutite margarin koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi sa prah i vanilin šećerom. Banane naseckajte u tu smesu. U istu smesu izrendajte na krupno rende čokoladu ili je nožem isitnite. Ceđeni sok od narandže takođe dodajte u posudu.
Na kraju dodajte mlevenu plazmu i sve lepo izmešajte. Kada se sastojci lepo sjedine izručite fil za tortu u kalup, oblik po želji. Na dno kalupa pre toga stavite prijanjajuću foliju da bi se lakše prevrnula torta.
Ostaviti tortu u frižider na nekoliko sati da se lepo stegne. Kada je dovoljno čvrsta prevrnite je na tacnu i dekorišite šlagom po želji. (milicinakuhinja.blogspot.com/tajnisastojak)

22:19 Share:

Mnogi ljudi nisu svjesni da se infarkt može sprječiti jednom jednostavnom, ali moćnom namirnicom – kajenskom paprikom (najpoznatija vrsta čili paprike), i to samo za 1 minutu! Imate li u kući srčanog bolesnika, neka vam ovaj moćan lijek bude uvijek pri ruci.


Kako sprečiti infarkt uz pomoć kajenske čili paprike?

Kajenska čili paprika bila je predmet istraživanja mnogih iscjelitelja, među njima i dr. Richarda Schulza. Svi oni su bili zadivljeni ljekovitim svojstvima koja ova sorta paprike posjeduje.

Američki herbalist doktor Christopher u 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nikad nije izgubio pacijenta koji je doživio infarkt. On je koristio šalicu čaja od kajenske paprike (mala žličica na šalicu vode) za pacijente koji su još bili pri svijesti. Nakon 1 minute, bili su živi i sigurni.

Ono što čini ove tvrdnje još relevantnijima je činjenica da ovi liječnici govore iz osobnog iskustva, a ne iz studija urađenih u kontroliranom okruženju.

Postoji nekoliko načina za liječenje kajenskom paprikom, a neki od njih su posebno učinkoviti.

Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 90.000 Scoville jedinica po ljestvici za mjerenje ljutine (Scoville Heat Units-SHU). Primjer tako ljutih sorti su Habanero, African Bird, Thai Chi, jamajkanska ljuta paprika, Jalapeño, Scotch Bonet. Potražite je u većim supermarketima, orijentalnim ili bio trgovinama.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku trebate dati mješavinu jedne male žličice kajenske paprike pomiješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti i disati.

U slučaju da je osoba u nesvijesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike, ali imajte na umu da ima minimalno 90.000 Scoville jedinica. Nakapajte bolesniku par kapi ispod jezika.

Kajenska paprika je moćan stimulans, bez opijajućeg efekta. Pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tijela te balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, instantno zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Upamtite, mnogi iscjelitelji tvrde da nikad nisu izgubili pacijenta prakticirajući navedeni postupak.

Najbolji recept za tinkturu od kajenske paprike prema dr. Schulzu

Tinktura prema sljedećem receptu najbolja je tinktura za hitne slučajeve srčanih udara. Da napomenemo, ne koristiti ljutu papriku već kajensku papriku koja je najpoznatija vrsta čili paprike, a uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. Čili je grmičasto tropska biljka, koja se od paprike razlikuje po tome što je višegodišnja biljka. Mljeveni čili je dvadeset puta ljući od obične paprike jer sadrži mnogo više paprenog alkaloida kapsaicina. Ljutost čilija je obrnuto proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanji plodovi najljući. Nabavite gore opisane vrste.

Sastav:

Prah kajenske paprike
Nekoliko svježih kajenskih papričica
50 – postotni alkohol (neki koriste votku ili jabučni ocat ako ne želite alkohol)
Staklenka zapremnine 1 litre
rukavice
Priprema:

Stavite rukavice (radi ljutine iz čilija).


Na dan mladog mjeseca ¼ staklenke zapremnine 1 l ispunite prahom kajenske paprike. Prelijte s dovoljno alkohola da prekrije prah.

Izblendajte sa strane nekoliko cijelih svježih papričica s dovoljno alkohola da dobijete smjesu nalik umaku.

Dodajte tu smjesu prvoj tako da napunite ¾ staklenke.

Zatim ispunite staklenku do kraja s alkoholom i zatvorite je. Protresite je što češće tokom dana.

Ostavite tinkturu do idućeg punog mjeseca i zatim je procijedite kroz gazu u tamnu bocu.

Želite li super jaku tinkturu procijedite je nakon 3 mjeseca.

Začepite dobro bocu i stavite na tamno i suho mjesto. Traje neograničeno.

Doziranje prema uputama dr. Schulza

Ako je osoba koja je dobila srčani udar (angina pectoris ) ili moždani udar pri svijesti dajte joj 5-10 kapi tinkture. Za 5 minuta ponovite dozu. Nastavite ponavljati tretman do željenog poboljšanja.

Ako je osoba u nesvijesti ukapajte joj ispod jezika 1-3 kapi i počnite s oživljavanjem. Nakon 5 minuta ponovite doziranje. Ponavljajte svakih 5 minuta do željenog poboljšanja.

Druge koristi kajenske paprike

Kajenska paprika može biti korisna i kod drugih tegoba.

Ima antigljivična svojstva te prevenira nastanak gljivičnih patogena Phomopsis i Colletotrichum.

Poznata je po probavnom djelovanju jer potiče stvaranje želučanih sokova, a također olakšava i smanjuje plinove u crijevima.

Ima i određeno antikancerogeno djelovanje te se posebno preporučuju oboljelima od raka pluća i pušačima. Smatra se da kapsaicin iz kajenske paprike pomaže u sprečavanju razvoja tumora uzrokovanih duhanom, a slični rezultati zabilježeni su i kod raka jetre.

Korisna je i kod želučanih tegoba, simptoma gripe, migrena, alergija, crvenila, pretilosti, zubobolje i artritisa.

Nutritivna vrednost kajenske paprike

Znanstvenici su potvrdili prisutno 26 vrsta nutrijenata u kajenskoj paprici. Neki od najvažnijih minerala pronađenih u njoj su kalcij, cink, selen i magnezij. Osim minerala, kajenska paprika je također bogata i vitaminima – C i A.


Kajenska paprika jedan je od najjačih prirodnih začina koji može učiniti čuda za srce.

Ako ste sami srčani bolesnik ili netko od vaših ukućana, uvijek imajte spremnu ovu spasonosnu tinkturu.

Autor: Ivana Dragica, izvor: atma.hr

Spasonosno: Domaća tinktura sprečava infarkt za 1 minutu – recept dr Schulza!

Posted by Unknown  |  No comments


Mnogi ljudi nisu svjesni da se infarkt može sprječiti jednom jednostavnom, ali moćnom namirnicom – kajenskom paprikom (najpoznatija vrsta čili paprike), i to samo za 1 minutu! Imate li u kući srčanog bolesnika, neka vam ovaj moćan lijek bude uvijek pri ruci.


Kako sprečiti infarkt uz pomoć kajenske čili paprike?

Kajenska čili paprika bila je predmet istraživanja mnogih iscjelitelja, među njima i dr. Richarda Schulza. Svi oni su bili zadivljeni ljekovitim svojstvima koja ova sorta paprike posjeduje.

Američki herbalist doktor Christopher u 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nikad nije izgubio pacijenta koji je doživio infarkt. On je koristio šalicu čaja od kajenske paprike (mala žličica na šalicu vode) za pacijente koji su još bili pri svijesti. Nakon 1 minute, bili su živi i sigurni.

Ono što čini ove tvrdnje još relevantnijima je činjenica da ovi liječnici govore iz osobnog iskustva, a ne iz studija urađenih u kontroliranom okruženju.

Postoji nekoliko načina za liječenje kajenskom paprikom, a neki od njih su posebno učinkoviti.

Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 90.000 Scoville jedinica po ljestvici za mjerenje ljutine (Scoville Heat Units-SHU). Primjer tako ljutih sorti su Habanero, African Bird, Thai Chi, jamajkanska ljuta paprika, Jalapeño, Scotch Bonet. Potražite je u većim supermarketima, orijentalnim ili bio trgovinama.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku trebate dati mješavinu jedne male žličice kajenske paprike pomiješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti i disati.

U slučaju da je osoba u nesvijesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike, ali imajte na umu da ima minimalno 90.000 Scoville jedinica. Nakapajte bolesniku par kapi ispod jezika.

Kajenska paprika je moćan stimulans, bez opijajućeg efekta. Pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tijela te balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, instantno zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Upamtite, mnogi iscjelitelji tvrde da nikad nisu izgubili pacijenta prakticirajući navedeni postupak.

Najbolji recept za tinkturu od kajenske paprike prema dr. Schulzu

Tinktura prema sljedećem receptu najbolja je tinktura za hitne slučajeve srčanih udara. Da napomenemo, ne koristiti ljutu papriku već kajensku papriku koja je najpoznatija vrsta čili paprike, a uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. Čili je grmičasto tropska biljka, koja se od paprike razlikuje po tome što je višegodišnja biljka. Mljeveni čili je dvadeset puta ljući od obične paprike jer sadrži mnogo više paprenog alkaloida kapsaicina. Ljutost čilija je obrnuto proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanji plodovi najljući. Nabavite gore opisane vrste.

Sastav:

Prah kajenske paprike
Nekoliko svježih kajenskih papričica
50 – postotni alkohol (neki koriste votku ili jabučni ocat ako ne želite alkohol)
Staklenka zapremnine 1 litre
rukavice
Priprema:

Stavite rukavice (radi ljutine iz čilija).


Na dan mladog mjeseca ¼ staklenke zapremnine 1 l ispunite prahom kajenske paprike. Prelijte s dovoljno alkohola da prekrije prah.

Izblendajte sa strane nekoliko cijelih svježih papričica s dovoljno alkohola da dobijete smjesu nalik umaku.

Dodajte tu smjesu prvoj tako da napunite ¾ staklenke.

Zatim ispunite staklenku do kraja s alkoholom i zatvorite je. Protresite je što češće tokom dana.

Ostavite tinkturu do idućeg punog mjeseca i zatim je procijedite kroz gazu u tamnu bocu.

Želite li super jaku tinkturu procijedite je nakon 3 mjeseca.

Začepite dobro bocu i stavite na tamno i suho mjesto. Traje neograničeno.

Doziranje prema uputama dr. Schulza

Ako je osoba koja je dobila srčani udar (angina pectoris ) ili moždani udar pri svijesti dajte joj 5-10 kapi tinkture. Za 5 minuta ponovite dozu. Nastavite ponavljati tretman do željenog poboljšanja.

Ako je osoba u nesvijesti ukapajte joj ispod jezika 1-3 kapi i počnite s oživljavanjem. Nakon 5 minuta ponovite doziranje. Ponavljajte svakih 5 minuta do željenog poboljšanja.

Druge koristi kajenske paprike

Kajenska paprika može biti korisna i kod drugih tegoba.

Ima antigljivična svojstva te prevenira nastanak gljivičnih patogena Phomopsis i Colletotrichum.

Poznata je po probavnom djelovanju jer potiče stvaranje želučanih sokova, a također olakšava i smanjuje plinove u crijevima.

Ima i određeno antikancerogeno djelovanje te se posebno preporučuju oboljelima od raka pluća i pušačima. Smatra se da kapsaicin iz kajenske paprike pomaže u sprečavanju razvoja tumora uzrokovanih duhanom, a slični rezultati zabilježeni su i kod raka jetre.

Korisna je i kod želučanih tegoba, simptoma gripe, migrena, alergija, crvenila, pretilosti, zubobolje i artritisa.

Nutritivna vrednost kajenske paprike

Znanstvenici su potvrdili prisutno 26 vrsta nutrijenata u kajenskoj paprici. Neki od najvažnijih minerala pronađenih u njoj su kalcij, cink, selen i magnezij. Osim minerala, kajenska paprika je također bogata i vitaminima – C i A.


Kajenska paprika jedan je od najjačih prirodnih začina koji može učiniti čuda za srce.

Ako ste sami srčani bolesnik ili netko od vaših ukućana, uvijek imajte spremnu ovu spasonosnu tinkturu.

Autor: Ivana Dragica, izvor: atma.hr

21:30 Share:
hh

Sastojci
Broj osoba:
20 osoba
Biskvit
10 dkg sjeckani prženi lješnjak
7 bjelanjaka
15 dkg šećera
1 dl ulja
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Krema
7 žumanjaka
7 dl mlijeka
7 žlica šećera
2 vrećice puding od vanilije
250 g maslaca ili margarina
Glazura
20 dkg čokolade
10 dkg maslaca
malo ulja
i još
1 nutela
20 dkg pettit beure keksa
1. Na lim za pečenje 30×40 stavi pek papir i na njega rasporedi ravnomjerno lješnjake.
2. Ulupaj čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera, zatim dodaj ulje, te na kraju lagano kuhačom umiješaj brašno s pp.
3. Stavi peći u zagrijanu rernu na 180 C 15 minuta.
4. Kada je biskvit ispečen okreni da lješnjaci budu gore, te premaži nutelom.
5. Kekse umoči u vruće mlijeko, te složi preko nutele.
6. Skuhaj kremu, te u hladno dodaj izrađeni maslac, te ju premaži po keksima.
7. odozo glazura ili tko voli šlag.

SAMO DA NAPOMENEM: ovaj put sam u kremu dodala 10 dkg maslaca i 2 dl slatkog vrhnja……….
meni savršena kombinacija, pogotovo ako kolač ne mora stajati više dana.
Posluživanje
meni je osobno bolja glazura, ali tko voli više šlag može i njega stavit umjesto glazure.
ovaj put sam skuhala kremu kako piše i u gotovu kremu sam dodala 250 g čokolade s 50% kakaa, oko 100g maslaca i na kraju 350 ml vrhnja ………. krema je nešto posebno.

Euro

Posted by Unknown  |  No comments

hh

Sastojci
Broj osoba:
20 osoba
Biskvit
10 dkg sjeckani prženi lješnjak
7 bjelanjaka
15 dkg šećera
1 dl ulja
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Krema
7 žumanjaka
7 dl mlijeka
7 žlica šećera
2 vrećice puding od vanilije
250 g maslaca ili margarina
Glazura
20 dkg čokolade
10 dkg maslaca
malo ulja
i još
1 nutela
20 dkg pettit beure keksa
1. Na lim za pečenje 30×40 stavi pek papir i na njega rasporedi ravnomjerno lješnjake.
2. Ulupaj čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera, zatim dodaj ulje, te na kraju lagano kuhačom umiješaj brašno s pp.
3. Stavi peći u zagrijanu rernu na 180 C 15 minuta.
4. Kada je biskvit ispečen okreni da lješnjaci budu gore, te premaži nutelom.
5. Kekse umoči u vruće mlijeko, te složi preko nutele.
6. Skuhaj kremu, te u hladno dodaj izrađeni maslac, te ju premaži po keksima.
7. odozo glazura ili tko voli šlag.

SAMO DA NAPOMENEM: ovaj put sam u kremu dodala 10 dkg maslaca i 2 dl slatkog vrhnja……….
meni savršena kombinacija, pogotovo ako kolač ne mora stajati više dana.
Posluživanje
meni je osobno bolja glazura, ali tko voli više šlag može i njega stavit umjesto glazure.
ovaj put sam skuhala kremu kako piše i u gotovu kremu sam dodala 250 g čokolade s 50% kakaa, oko 100g maslaca i na kraju 350 ml vrhnja ………. krema je nešto posebno.

17:55 Share:

Kolac je jednostavan,ali jako ukusan...

Autor: Ruza123

Sastojci:

tijesto

- 1 oblatna(list)
- 4 jaja
- 180gr secera
- 100gr oraha


Krema
,

- 200gr maslaca(margarin)
- 1 zumanjak
- 150 gr secera u prahu
- 4 zlice jake kuhane kave



 Priprema:

 -Pjenasto umutiti jaja sa secerom i na kraju
 lagano umijesati orahe i snijeg od bjelanjaka.
 Pripremljeno tijesto izliti na oblatnu(1 list)i ispeci.
 Krema
 -Pjenasto izraditi maslac(margarin) sa secerom, dodati zumanjak i kuhanu kavu.
 Premazati ohladeni kolac i ukrasiti prema zelji.
 -ja sam stavila cokoladnu glazuru-200gr cokolade za kuhanje
 -4 zlice ulja
 sve sam otopila na pari, prohladila i premazala kolac.

Sedmo nebo

Posted by Unknown  |  No comments


Kolac je jednostavan,ali jako ukusan...

Autor: Ruza123

Sastojci:

tijesto

- 1 oblatna(list)
- 4 jaja
- 180gr secera
- 100gr oraha


Krema
,

- 200gr maslaca(margarin)
- 1 zumanjak
- 150 gr secera u prahu
- 4 zlice jake kuhane kave



 Priprema:

 -Pjenasto umutiti jaja sa secerom i na kraju
 lagano umijesati orahe i snijeg od bjelanjaka.
 Pripremljeno tijesto izliti na oblatnu(1 list)i ispeci.
 Krema
 -Pjenasto izraditi maslac(margarin) sa secerom, dodati zumanjak i kuhanu kavu.
 Premazati ohladeni kolac i ukrasiti prema zelji.
 -ja sam stavila cokoladnu glazuru-200gr cokolade za kuhanje
 -4 zlice ulja
 sve sam otopila na pari, prohladila i premazala kolac.

17:51 Share:
Torta “San snova”
Sastojci
Potrebno je:

1 rolat od jagoda 7 days
200 g mlevene plazme
250 g margarina
2 dl gaziranog soka od narandže
250 g prah šećera
500 ml mleka
1,5 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
10 čokoladnih bananica
5 banana
500 ML slatke pavlake
Priprema
1 Rolat iseći i poređati na tacnu (prečnika 26cm).
2 200 g mlevene plazme preliti sa 2 dl soka od narandže. 125 g margarina umutiti sa 100 g šećera u prahu i sjediniti sa natopljenom plazmom. Ovu masu namazati preko rolata. Čokoladne bananice preseći uzduž i poslagati preko fila od plazme.
3 U pola litre mleka skuvati 1,5 kesicu pudinga a kada se puding prohladi dodati 125 g margarina, umućenog sa 125 g prah šećera. Pola fila staviti preko čokoladnih bananica, zatim poslagati cele banane i preko naneti ostatak fila.
4 Tortu dekorisati umućenom slatkom pavlakom.

Torta “San snova”

Posted by Unknown  |  No comments

Torta “San snova”
Sastojci
Potrebno je:

1 rolat od jagoda 7 days
200 g mlevene plazme
250 g margarina
2 dl gaziranog soka od narandže
250 g prah šećera
500 ml mleka
1,5 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
10 čokoladnih bananica
5 banana
500 ML slatke pavlake
Priprema
1 Rolat iseći i poređati na tacnu (prečnika 26cm).
2 200 g mlevene plazme preliti sa 2 dl soka od narandže. 125 g margarina umutiti sa 100 g šećera u prahu i sjediniti sa natopljenom plazmom. Ovu masu namazati preko rolata. Čokoladne bananice preseći uzduž i poslagati preko fila od plazme.
3 U pola litre mleka skuvati 1,5 kesicu pudinga a kada se puding prohladi dodati 125 g margarina, umućenog sa 125 g prah šećera. Pola fila staviti preko čokoladnih bananica, zatim poslagati cele banane i preko naneti ostatak fila.
4 Tortu dekorisati umućenom slatkom pavlakom.

17:45 Share:
ZA HLADNE DANE – Vruće slane ili slatke kiflice!
Ovaj recept imam već dosta godina i ne odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem šećerom u prahu.
Potrebno je:

1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja
Priprema:
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu.

ZA HLADNE DANE – Vruće slane ili slatke kiflice!

Posted by Unknown  |  No comments

ZA HLADNE DANE – Vruće slane ili slatke kiflice!
Ovaj recept imam već dosta godina i ne odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem šećerom u prahu.
Potrebno je:

1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja
Priprema:
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu.

17:42 Share:
Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.

Sastojci:Recept za napitak
– 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
– 1 Kg meda domaćeg
– Jedna veća ili više manjih staklenih tegla
Priprema:
Dobro operite orahe, posušite, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje 40 dana, zatim procijedite kroz cjedaljku, te tečnost prespite u staklenu flašu.

Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 2 dl.Konzumiranje
Ako i dalje osjetite tegobe štitnjače, ponovite ovu kuru nekoliko puta.
Da bi štitna žlijezda proizvodila svoje hormone, neophodan joj je jod koji unosimo preko hrane i vode.
Ova žlijezda svaki dan treba oko 200 mikrograma joda.
Najveći izvor ovog minerala su prije svega sve vrste ribe, zatim sirevi i mliječni proizvodi. U voću ćemo pronaći veoma malo joda, osim u ananasu i jabukama, koji se izdvajaju kao namirnice bogate jodom. Od povrća najveću količinu ovog minerala imaju grah, krompir, paradajz i luk. Međutim, ni sa jodom ne treba pretjerivati, jer može doći do oštećenja štitne žlijezde.
Hrana koja je bogata mastima i šećerima, kao i nedostatak vitamina C i A, mogu uticati na smanjenje joda u našem organizmu.
Isto tako, riba kao najveći izvor ovog minerala, termičkom obradom gubi polovinu sadržaja joda, a krompir više od jedne trećine.
Zbog toga uvijek treba izbjegavati dugo kuhanje hrane, posebno bez poklopca, te prednost dati blanširanju i kuhanju u ekspres loncu. Da bi se u namirnicama sačuvao jod, potrebno ih je držati na suhom i hladnom mjestu ili u frižideru.
Jod spada u oligoelemente, odnosno minerale koji su zastupljeni u maloj količini u našem organizmu, ali su neophodni za zdravu funkciju cijelog tijela.
aura.ba

NAPITAK ZA LIJEČENJE ŠTITNE ŽLIJEZDE – ŠTITNJAČE

Posted by Unknown  |  No comments

Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.

Sastojci:Recept za napitak
– 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
– 1 Kg meda domaćeg
– Jedna veća ili više manjih staklenih tegla
Priprema:
Dobro operite orahe, posušite, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje 40 dana, zatim procijedite kroz cjedaljku, te tečnost prespite u staklenu flašu.

Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 2 dl.Konzumiranje
Ako i dalje osjetite tegobe štitnjače, ponovite ovu kuru nekoliko puta.
Da bi štitna žlijezda proizvodila svoje hormone, neophodan joj je jod koji unosimo preko hrane i vode.
Ova žlijezda svaki dan treba oko 200 mikrograma joda.
Najveći izvor ovog minerala su prije svega sve vrste ribe, zatim sirevi i mliječni proizvodi. U voću ćemo pronaći veoma malo joda, osim u ananasu i jabukama, koji se izdvajaju kao namirnice bogate jodom. Od povrća najveću količinu ovog minerala imaju grah, krompir, paradajz i luk. Međutim, ni sa jodom ne treba pretjerivati, jer može doći do oštećenja štitne žlijezde.
Hrana koja je bogata mastima i šećerima, kao i nedostatak vitamina C i A, mogu uticati na smanjenje joda u našem organizmu.
Isto tako, riba kao najveći izvor ovog minerala, termičkom obradom gubi polovinu sadržaja joda, a krompir više od jedne trećine.
Zbog toga uvijek treba izbjegavati dugo kuhanje hrane, posebno bez poklopca, te prednost dati blanširanju i kuhanju u ekspres loncu. Da bi se u namirnicama sačuvao jod, potrebno ih je držati na suhom i hladnom mjestu ili u frižideru.
Jod spada u oligoelemente, odnosno minerale koji su zastupljeni u maloj količini u našem organizmu, ali su neophodni za zdravu funkciju cijelog tijela.
aura.ba

17:30 Share:
Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top